Gitar art festival od 16. do 21. marta 1Foto: Guitar art

Pod sloganom „Biti povezan“ (Be connected) u Beogradu će se od 16. do 21. marta održati 19. Gitar art festival na kome će se za pet dana održati 10 koncerata u Domu omadine, Centru „Sava“ i Zadužbini Ilije M. Kolarca.

Kao i dva takmičenja za klasičnu gitaru i kamernu muziku, muzičke radionice i predavanja u Gete institutu. Ove godine na Gitar artu nastupaju domaći i strani muzičari iz sveta klasike, fada, bluza, flamenka i savremenog muzičkog stvaralaštva. Organizatori kažu da će ovogodišnji GAF sa više od 100 učesnika iz 25 zemalja, opravdati status jednog od pet najvećih festivala klasične gitare na planeti, a glavni gost biće portgalska pevačka zvezda Duls Ponteš.

Ovo je ukratko lična karta 19. GAF-a, koji su danas u Skupštini grada Beograda predstavili direktor i portparol Festivala Boško Radojković i Ljubica Lazić, Aleksandra Kosanović iz Erste banke koja je deseti put pokrovitelj ove manifestacije, predstavnici Ministarstva kulture Srbije i ambasada država, čiji umetnici učestvuju u programu. Boško Radojković naglasio je da je GAF odavno izašao iz okvira standardnog klasičarskog festivala i da ovogodišnji program predstavlja uvod u iduću, jubilarnu 20. godinu. GAF će ove godine izaći i na otvoreno – na Trg republike, gde će tokom trajanja Festivala biti postavljana instalacija gitare visoka 12 metara, kao i ulična izložba posvećena najpoznatijim dosadašnjim gostima.

Svečano otvaranje najavljeno je za 16. mart u Domu omladine gde će nastupiti brazilski gitarski duo Braća Asad – Serđo i Odair Asad, koji zajedno sviraju od detinjstva. Bili su đaci Monine Tavore, bivše učenice Andresa Segovie i škole čuvenog kompozitora Vila Lobosa. Obojica se bave i pedagogijom –

Odair u Briselu, a Serđo u San Francisku. Izvode svoju originalnu muziku i aranžmane dela klasičnih kompozitora od Baha do Geršvina. Ovo je njihovo drugo gostovanje na GAF-u, na kome će održati i majstorku radionicu o specifičnstima brazilske muzike.

Program drugog dana GAF-a delimično će se odvijati na Trgu republike, a delom u Domu omladine gde će svirati američki bluz trio – zvanično Mihael hil bluz mob trio iz Brunklina, koji je 2003. učestvovao na ovom festivalu i pet najtalentovanjih beogradskih gitarskih zvezda. To je nov prgram pod nazivom „Beogradski gitarski dan“ za koji ulaz slobodan.

U nedelju 18. marta u Domu omladine nastupa domaći Duo Mućkalica, čiji su glanovi Zoran Anić, gitara i Nenad Ljubenović, harmonika. Oni sviraju etno muziku Balkana. Istog dana posle njih na scenu Doma omladine izaći će nemački gitarista Hoakin Klerč, profesor Konzervatorijuma „Robert Šuman“ u Dizeldorfu. Školovao s eu rodnoj Havani i Salcburgu. Važi za najboljeg gitaristu svoje generacije. U Nemačkoj je 2009. odlikovan zbog doprinosa muzičkoj umetnosti. Trećen dana GAF-a poslednji nastupa Puerto flamenko, savremeni flamenko sastav iz Sevilje koji prati vodeće trendove autentičnog flamenka. Osnovan 2004. i važi za u brend fuzije izvornog oblika flamenka i moderne scene i režije, u potrazi za originalnim modernim izrazom koji se čvrsto temelji na univerzalnoj suštini ovog tradicioanalnog španskog plesa.

Četvrtog dana, 19. marta na GAF-u nastupaju: grčko-španski Duo Melis – Suzana Preiro i Aleksa Muzurakis, koji ove godine obeležava 19 godina rada i nastupa po Evropi i Americi. Potom publiku očekuje „fizija dvojice velikih venecuelanskih muzičara“ – trubača Panča Floresa i gitariste Hezusa Pungina Gonzalesa, koji će predstaviti svoj album „Entropija“ ispirisan latinoametkim uticajima. Na kraju programa nastupaju podgorički gitaristi Srđan Bulatović i Darko Nikčević, koji će sa gudarčkim kvartetom i perkusionistima predstaviti svoj novi CD u izdanju RTS sa tradicionalnim crnogorskim melodijama u savremenoj inetrpretaciji.

Za utorak 20. mart najavljen je oncert Dulse Ponteš u Centru „Sava“, jedne od od vodećih portugalskih pevačica, koja će prvim koncertom u Srbiji obeležiti tri decenije muzičke karijere. Iako se smatra da je ona posle praznine koju je ostavila legendarna Amalija Rodrigez vratila fado na muzilku scenu, Dulse Ponteš ne peva isključivo tradicionalni fado, nego ovaj muzički žanr spaja sa savremenim stilovima i traži nove forme muzičkog izražavanja. Njen rad je inspirisan ne samo iberijskom muzičkom tradicijom, već i arapskim, afričkim, brazilskim i bugarskim zvukom. Sarađuje sa Bočelijem, Morikoneom i drugim vodećim svetskim muzičarima. Za svoje muziku kaže da je „putovanje duše“, a u Beogradu će pevati stare hitove, ali i pesme sa novg CD-a. Za zatvaranje 19. GAF-a 21. marta planira se novo izdanje projekta “Gitarske integracije”, koji su pomogli Delegacija EU u Srbiji i EU Info centar. Projekta započet 2017. sa gitarstima sa prostora bivše SFRJ ove godine posvećen je gitarističkim kompozitorima i ima evropski koncept.

Na završnom koncertu na Kolarcu biće premijerno izvedena Evropska gitarska svira, koju će komponovati četiri kompozitora – po jedan iz Poljske, Slovenije, Srbije i Irana, pod mentorstvom profesora i kompozitora Dušana Bogdanovića. Svaki od maldih kompozitora apisaće po jedan stav svite, dok će peti stav, uz pomoć mentora, biti njihovo zajedničko delo. Njihovu svitu izvešće kompozitori Aleksandar Sedlar, Nejc Kuhar, Golfam Khajam i Marek Pasieci, uz nastup Svetskog gitarskog orkestra i Omladinskog sinfonsijskog orkestra El sistema. J. T. af Tribine i takmičenja Tokom 19. GAF-a održaće se taknjičenje za solo gitaru u šest i kamernu muziku u četiri kategorije. Na predavanjima u Gete institutu razgovaraće se o uticaju digitalnih medija na gitariste i odnosu likovne umennosti i ovog žičanog istrumenta. Kao učesnici najavjeni su nemački profesor gitare Tomas Oferman, članovi sastava Puerto Flamenko i Gaj Trevis iz Londona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari