Odbrana glumačkog entuzijazma 1Foto: Željko Jovanović

Na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu 19. marta premijerno će biti izvedena komedija Pjera Korneja „Iluzijae“ u režiji Nikole Zavišića, koji je istovremeno i autor scenografije i svetla.

Dramaturgiju ovog komada, čiji je originalni naslov „Komična iluzija“, u prevodu Jovana Popova, uradila je Hristina Mitić, student na praksi. To je jedna od poslednjih Kornejevih komedija, napisana pre nego što se okrenuo drugom žanru i postao „otac francuske drame“, koju pozorišna publika pamti po kultnoj produkciji iz 1991. u beogradskom JDP-u, u režiji Slobodana Unkovskog i pod nazivom „Pozorišne iluzije“ u kojoj su igrali: Miloš Žutić, Žarko Laušević, Mira Furlan, Mirjana Karanović, Vojislav Brajović, Dragan Jovanović…

Zavišićevo čitanje Kornejeve „Komične iluzije“, kako se juče čulo na konferenciji za novinare u NP, neće biti samo priča o „pozorištu u pozorištu“ i „igra igre“ nego „igrina igra igre i dublje od toga“. Poštujući piščeve sugestije iz prologa, komad je „dopisan“, a u petom činu ima i pozorišni intermeco bez teksta  kao neku vrstu razrešenja, objasnio je umetnički tim koji od kraja decembra radi na novoj produkciji Kornejevih „Iluzija“.

– Predstava je višeslojna, univerzalna i dokumentarna u isto vreme. Kroz priču o pozorištu Pjera Korneja trasponovanu u 21. vek, u drugu vrstu umetničkog izazova, napravili smo paralelnu verziju ‘sukoba’ koja nema veze sa Kornejem, ali se uklapa u njegov tekst i priču. Premijera će biti impulzivna eksplozija – najavio je Nikola Zavišić.

Glumica Anastasija Mandić naglasila je da ne treba praviti poređenja niti očekivati na sceni NP predstavu iz JDP-a, jer je to 20. vek, dok novu produkciju na scenu „Raša Plaović“ donose drugačji ljudi koji se suočavaju sa drugačijim okolnostima.

– U ovom civilizacijskom šoku svi se pitamo ima li pozorište smisla, da li imamo pravo na igru, da li imamo pravo na komediju ili treba samo da se držimo angažovanih predstava – rekla je Anastasija Mandić, dok su njene kolege ukazale da su „Iluzijae“ i „pokušaj odbrane glumačkog entuzijazma“.

Ivana Vujić Kominac, upravnica NP, poručila je da je „ovaj komad o pozorištu i ljubavi treba da pokaže vitalnost i lekovitost pozorišne scene“, naglašavajući da posebno ponosna što premijera ovog Kornejevog teksta „izlazi“ u mesecu frankofonije – martu.

Pjer Kornej (1606-1684), uz Molijera i Rasina, smatra se jednim od trojice najvećih francuskih pisaca 17. veka. Njegovo „pero“ spojilo je i izmešalo francuski barok sa klasicizmom, a on je u želji da sačuva stvaralačku slobodu odbio ponudu čak i moćnog kardinala Rišeljea da bude „državni pisac“. „Komičnu iluziju“ napisao je 1636, komad je iste godine imao premijeru u Parizu, a tri godine kasnije objavljen je i u štampanom izdanju.

Autorski i glumački tim

Osim Nikole Zavišića i Hristine Matić u autorskom timu „Iluzijae“ su: kostimografkinje Bojana Nikitović i Suna Kažić, kompozitorka Anja Đorđević. Na premijeri će igrati: Nikola Vujović, Sena Đorović, Anastasia Mandić, Miloš Đorđević, Zoran Ćosić, Nikola Vujović i Bogdan Bogdanović. Glumac Ivan Bosiljčić, koji se oporavlja od virusa korona, kako je juče najavljeno, imaće svoju premijeru kad se vrati na scenu. Prema rečima Ivane Vujić Kominac, „Vujovićevo i Bosiljčićevo tumačenje uloga reditelja i Kledora biće dve različite predstave“. Zbog mera borbe protiv pandemije glumci igraju sa maskama na licu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari