Odlazak dobrog džina: Zlatko Jošić (1965 - 2022) 1Foto: Mira Perišić

Ne samo muzičari i bendovi kojima je pomogao, ne samo njemu najbliži i prijatelji, nego generacije koje su stasavale po beogradskim klubovima i koncertima diljem zemlje i iz dijaspore opraštaju se od legendarnog Zlatka Jošića Zlaje, rok menadžera i promotera, koji je preminuo prekjuče u 57. godini.

Pomagao je i savetovao ključne bendove devedestih Darkwood Dub, Kandu Kodžu i Nebojšu, Ortodox Celts, Jarbole, Negativ, zajedno s rok kritičarem Draganom Ambrozićem organizovao je legendarni koncert grupe Prodigy 1995. godine, turneje „Nije ljudski ćutati“, „Vreme je“…

„Njegov udeo u razvoju i održavanju u životu rokenrola u Srbiji tokom devedesetih, ne može se preceniti“ kako je u svom tekstu za portal Nova primetio Ambrozić dodajući još da je Zlaja bio “nadasve iskren ortak, šarmantni hedonista i poštena dobričina, čovek koji je sve delio sa bendovima i akcijaški sprovodio zajedničke planove, stavljajući uvek druge ispred sebe“.

Oni stariji sećaju se Zlaje još iz KST- a (Kluba studenata Tehnike) gde je bio programski menadžer, mlađi kao čoveka koji je vodio klubove Living room (SKC), Voodo, Vrtoglavica.

Zaslužan je za dovođenje kultnih stranih bendova i zvezda, za pokretanje Main Stejdža na Exitu, za propusnice, karte, za dobru volju da se ovde uvek čuje i pročuje dobra muzika.

Grupa Negativ oprostila se od Zlatka Jošića na svom Fejsbuk profilu rečima:

„Zvali smo ga Veliki Zli Zlaja – u potpunoj suprotnosti sa onim što je zapravo bio. Sa njim smo išli na prvu turneju, odsvirali par stotina koncerata i kao klinci obišli sva mesta u Srbiji gde može da se svira r’n’r i nešto mnogo dobro pojede. Mi smo bili baš klinci, a on nam tada bio kao ‘ćale’. Značajno je formirao od nas ono što smo sada. Uzeo nas je pod svoje kada nismo imali pojma sa životom, muzikom i muzičkim biznisom. Nismo iznenađeni što ga svi pamte po dobru – mi smo ga obožavali. Zlaja je bio neko ko je uvek dostupan i uvek tu. Verovatno smo ga zbog toga malo i uzimali zdravo za gotovo, a sada će nam nedostajati. Postao je legenda srpskog rokenrola, bez da je uzeo instrument u ruke i drago nam je da će ga svi po tome pamtiti. Mi ćemo ga se ipak sećati, ne kao menadžera, promotera ili saradnika, već kao starog, dragog i dobrog druga. Putuj Zlajo, verujemo da tvoj entuzijazam i dalje živi i sprema neke fantastične koncerte na nebu! Vole te tvoji negativci!“

Frontmen Eyesburna Koyot napisao je na svom Fejsbuk profilu da je Zlaja bio među prvima koji mu je dao podršku i vetar u leđa.

Di – džej Gavra kaže za Danas da nas je prerano i neočekivano napustio čovek koji je svoj život posvetio promociji muzike „nesebično dajući sebe veoma često i nauštrb kvaliteta sopstvenog života“.
– Poslednjih godina smo intezivno sarađivali u njegovom klubu Vrtoglavica. NJegovim odlaskom ostala je velika praznina na našoj muzičkoj i klupskoj sceni – konstatuje Gavra.

Marko Novaković, reditelj i odgovorni urednik dramskog i domaćeg serijskog programa na RTSu, oprostio se od Zlaje na svom Fejsbuk profilu prisetivši se epizode s koncerta Iggy Popa na Exitu.

„Legenda ide, otprilike ovako: Juli 2004, Exit, Radimo koncert Iggy Popa sa The Stoogesima. Iggy se pred nastup penje dva stepenika ka bini, sa ko zna kakvom hemijom u organizmu, i samo se strovali na zemlju. Dolazi Zlaja, odnese ga u garderobu, tamo ga reanimiraju i ovaj nakon par minuta ponovo krene ka bini. Drugi put se strovali na trećem stepeniku pred binom. I ponovo dolazi Zlaja i odnosi ga u garderobu. Nakon reanimacije Iggy kreće i treći put na svoj nastup, ali ga ovaj put Zlaja čeka pored stepenica. Kako je Iggy zakoračio na prvi stepenik, Zlaja ga s leđa pogura do vrha, do same bine. Osetivši svetla pozornice, kao ona žaba iz crtanog filma, Iggy otpeva jedan od najboljih i najznačajnijih koncerata u Exit istoriji. Po završetku koncerta, Iggy silazeći sa bine ponovo uđe u mrak. I ponovo se strovali na zemlju. Ali Zlaja ga tu već čeka, podiže ga, odnosi u garderobu i odlazi na pivo ….“ napisaio je Novaković dodajući na kraju: „Počivaj u miru, dobri džine“.

Grupa Dža ili Bu na svom Fejsbuk profilu oprostila se od Zlaje rečima „Veliki dobri čovek ode u legendu. Ne postoji bend sa ovih prostora kojem nije pomogao. Hvala na svemu, Zlatko!

Sahrana Zlatka Jošića je u ponedeljak 12. septembra u 12:30 na Groblju „Orlovača“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari