Održan 9. Festival stripa u Zrenjaninu 1

Zrenjanin je odavno grad stripa, a želja pokretača festivala „Stripolis“, slikara Branka Đukića, se ostvarila na zadovoljstvo poklonika ove umetnosti.

U to su imali prilike da se uvere svi posetioci zrenjaninskog devetog Festivala stripa proteklog vikenda, kada je tokom tri dana u Kulturnom centru održan kvalitetan program. Ove godine istoimeni strip „Stripolis“ proslavio je desetogodišnjicu.

– Bio je početak 2007. godine, kada smo izdali „Zrenjaninski strip almanah“, koji je bio lokalnog karaktera. Onda sam došao na ideju, pošto sam poznavao mnogo ljudi iz sveta stripa, da oformim časopis koji se tako zove. Pazio sam na ime, i da Zrenjanin postane grad stripa, jer je ovde osamdesetih godina održana prva izložba stripa, i nostalgično sam vezan za ovaj prostor. To sve je uslovilo, da se časopis i festival dese baš ovde. Mislim da smo za ovih deset godina na pravom putu, i časopis ima zaista zvučna imena iz sveta stripa – naveo je urednik časopisa „Stripolis“ Branko Đukić.

Časopis internacionalnog i autorskog stripa „Stripolis“ pokrenut je u okviru izdavačke produkcije Kulturnog centra.

-„Stripolis“ je jedan od najznačajnijih gradskih brendova koji prevazilazi okvir lokalne kulture. Ove godine organizovali smo da crtаči crtаju zа publiku, i svaki posetilac festivala dobio je na poklon željeni crtež omiljenog strip junaka, a biće dostupna i besplatna sito-štampa na tekstilu, kao  i digitalna UV štampa na  gedžetima“ – kaže Ankica Dostanić iz Kulturnog centra Zrenjanin.

Gosti festivala ove godine bili su Aleksandar Zolotić, ilustrator i strip crtač iz  Beograda, Kosta Rakićević, grafički dizajner i kreativni producent, Biserka Petrović, slikar, Darko Perović,  strip crtač iz Beograda i Aleksandar Saša Zograf, strip crtač iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari