Omaž Beogradske filharmonije Ivanu Tasovcu koji ispunjava njegovu želju 1Ivan Tasovac, www.mc.rs

Dan uoči godišnjice smrti pijaniste i direktora Beogradske filharmonije Ivana Tasovca ova institucija će sutra  28. septembra prirediti poseban događaj.

U znak sećanja na svog voljenog direktora kao i nastavak ostvarivanja vizije Ivana Tasovca, BFI će u svojoj Sali od 19.30 sati predstaviti klavir poslednje generacije „Stenvej Spirio r“. Naime, želja pokojnog direktora Filharmonije, koji je preminuo 29. septembra 2021. u 55. godini, bila je da ova institucija prva u regionu postane vlasnik najekskluzivnijeg instrumenta današnjice, podsećaju iz Beogradske filharmonije.

Dodaju i da je brend STEINWAY & SONS, nenadmašan po svojoj izuzetnosti, kao i da uz najnoviji model klavira SPIRIO r, uspostavlja kompleksan sistem neslućenih kreativnih mogućnosti – uživo prenos izvođenja iz celog sveta u visokoj rezoluciji, kao i istovremeno snimanje interpretacije i reprodukcije na samom instrumentu.

Na ovom klaviru, mogu se takođe slušati istorijska izvođenja najvećih pijanista u istančanoj tehničkoj obradi visokog kvaliteta uz stvarno pomeranje dirki.

Omaž Beogradske filharmonije Ivanu Tasovcu koji ispunjava njegovu želju 2

Iako ga, nažalost, Ivan Tasovac nije dočekao, SPIRIO r je simbol svega što je on bio – jedinstven, inovativan, avangardan.

Iz ljubavi i večne zahvalnosti, kroz ovaj instrument budućnosti, Filharmonija slavi sve što joj je Ivan ostavio u zalog. Zato klavir čiji je Beogradska filharmonija vlasnik, ima ugraviran potpis Ivana Tasovca, koji je fabrika Stenvej specijalno ovim povodom izradila. Prvi tonovi koji će se na promociji čuti će, na do sada neviđeni način, biti posvećeni Tasovcu i tako će se prezentovati impresivne mogućnosti ovog klavira.

U programu koji sledi, prvi resital na novom instrumentu održaće specijalni gost, zvezda svetskih koncertnih podijuma, Kiril Gerštajn, jedan od najcenjenijih pijanista današnjice koji će, ekskluzivno ovim povodom, u Beogradu nastupiti prvi put.

Nasleđe vrhunskog pijaniste, predstavlja kombinaciju tradicionalnog ruskog, američkog i srednjoevropskog muziciranja, i nezasite radoznalosti.

Gerštajnovo sviranje se odlikuje žestokom tehnikom i proniclјivom inteligencijom, upareno sa energičnim, maštovitim muzičkim prisustvom, što ga čini najbolјim u svojoj profesiji i idealnim izborom za prvi resital na klaviru koji nosi potpis Ivana Tasovca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.