Omaž Branku Vučićeviću u Jugoslovenskoj kinoteci: Sedam kultnih filmova koje je kao scenarista ili koscenarista potpisao veliki avangardni stvaralac 1Foto Arhiv Jugoslovenske kinoteke

Jugoslovenska kinoteka obeležava 90 godina od rođenja Branka Vučićevića (1934 – 2016), međunarodno poznatog scenariste, publiciste, filmskog kritičara, prevodioca, autora, aktera i jednog od naših najboljih poznavalaca modernizma i umetničke avangarde 20. veka.

Omaž Branku Vučićeviću počinje u četvrtak, 8. februara u 18h, u Sali „Makavejev“, obuhvata sedam filmova koje je potpisao kao scenarista ili koscenarista, a program otvara razgovor o njegovom delu i svestranoj ličnosti s rediteljem Želimirom Žilnikom i istoričarem umetnosti Branislavom Dimitrijevićem.

Omaž Branku Vučićeviću u Jugoslovenskoj kinoteci: Sedam kultnih filmova koje je kao scenarista ili koscenarista potpisao veliki avangardni stvaralac 2
Foto Arhiv Jugoslovenske kinoteke

Vučićević je kao koscenarista sa Žilnikom potpisao njegov kultni film “Rani radovi”, nagrađen 1969. godine Zlatnim medvedom u Berlinu, koji će biti prikazan nakon razgovora. Po eksplicitnom političkom angažmanu „Rani radovi“ su, prema ocenama kritičara,  svojevsrni vrhunac epohe Crnog talasa, jer je ovo Žilnikovo ostvarenje pokrenulo reakcije komunističke vlasti koje su u narednim godinama dovele do cenzure, zabrana, represije i progona filmskih autora.

Omaž Branku Vučićeviću u Jugoslovenskoj kinoteci: Sedam kultnih filmova koje je kao scenarista ili koscenarista potpisao veliki avangardni stvaralac 3
Foto Arhiv Jugoslovenske kinoteke

Vučićević je često sarađivao s legendarnim rediteljem Dušanom Makavejovom, pa su u izboru ove retrospektive antlogijska ostvarenja „Nevinost bez zaštite“ (1968), „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT“ (1967) i švedsko-britanska koprodukcija „Montenegro“ (1981).

Svoj izuzetni talenat i invenciju Vučićević je delio i sa stvaraocima iz drugih sredina nekadašnje Jugoslavije, i naši filmofili imaće priliku da u ovom programu vide i ostvarenja „Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji“ (1971) bosanskog reditelja Bahrudina Bate Čengića i „Splav meduze“ (1980) slovenačkog autora Karpa Aćimovića Godine, koja su takođe obeležila ovdašnju kinematografiju.

U „Splavu meduza“, u kojem je bio i asistent reditelju, pojavljuju se Ljubomir Micić i drugi protagonisti umetničkog pokreta Zenit, a sa Godinom je kao scenarista sarađivao i na filmu “Veštački raj” (1990).

Omaž Branku Vučićeviću u Jugoslovenskoj kinoteci: Sedam kultnih filmova koje je kao scenarista ili koscenarista potpisao veliki avangardni stvaralac 4
Foto Arhiv Jugoslovenske kinoteke

Poslednjeg dana retrospektive, u nedelju, 11. februara, biće prikazan TV film „Šumanović – komedija umetnika“ (1987), u režiji Branimira Dimitrijevića i Borisa Miljkovića.

Vučićević je i autor knjiga “Imitacija zivota”, “Avangardni film 1895-1939”, “Avangardni film 1895-1939 II deo”, “Paper Movies”, “Srpske lepe umetnosti”…, sa engelskog je prevodio Bronislava Malinovskog, Nabokova, Marka Tvena, Kurta Vonegata, Dojla, Artura Klarka, Betelhajma…, a jedan je i od aktera filmova “Zabranjeni bez zabrane” Dinka Tucakovića i Milana Nikodijevića o jugoslovenskom crnom talasu.

Tu je i TV film “Dvorišni razgovori”, u režiji Dragomira Zupanca, koji opisuje razgovore Branka Vučićevića sa poznatim filmskim autorima i drugim saradnicima i prijateljima, koje je vodio u dvorištu Centra za kulturnu dekontaminaciju. Među učesnicima su i Makavejev, Karpo Godina, Ranko Munitić koji je Vučićevića nazvao „očitim potomkom Alfreda Žarija i Luisa Kerola”, Dragan Babić, Velimir Ćurgus Kazimir, Boris Miljković, Ljubomir Kljakić, Milutin Petrović, Vladica Milosavljević, Goran Gocić, Mića Stojanović…

U čast izuzetnog sineaste koji je govorio da je „film sve“, i bio tvorac i pojma „srpska montaža“, ustanovljena je Nagrada „Branko Vučićević“ koja se dodeljuje na Meta festivalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari