Istaknuta pijanistkinja Branka Parlić iz Novog Sada učestvuje i ove godine na Motovun filmskom festivalu, a na večerašnjem koncertu premijerno će izvesti muziku Nina Rote (1911-1979), povodom stogodišnjice rođenja tog slavnog italijanskog kompozitora, dok će u drugom delu koncerta predstaviti filmsku muziku britanskog minimaliste Majkla Najmana.


Program „Hommage Nino Rota“ posvećen je filmskoj muzici koju je Rota komponovao za ostvarenja Federika Felinija i Lukina Viskontija. Na koncertu koji će početi u ponoć u Vinskom vrtu, biće prikazan i video rad/hommage slavnom italijanskom kompozitoru, koji čine kadrovi iz filmova, arhivske fotografije i retki dokumentarni snimci. Autori tog 30-minutnog filma su neoavangardni novosadski umetnik Čedomir Drča i režiser Nenad Milošević, takođe iz Novog Sada.

U drugom delu programa Branka Parlić će predstaviti filmsku muziku Najmana, poznatog po višegodišnjoj saradnji sa kultnim režiserom Piterom Grinevejom. Muziku iz njegovih filmova pratiće vizualizacija novosadskog VJ-ja Ivana Milinkova Vanjusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari