Opera i teatar Madlenianum otvara novu sezonu 3. oktobra 1Foto: Stanislav Milojković

Novu 23. pozorišnu sezonu Opera i teatar Madlenianum otvoriće 3. oktobra 84. izvođenjem mjuzikla „Jadnici“ Alena Bublila i Klod-Mišela Šonberga, koji u režiji Nebojše Bradića već 13 godina živi na sceni ove umetničke kuće.

Na repertoaru Madlenianuma tokom oktobra biće i premijerna obnova drame „Veliki Getsbi“, u kojoj će glavnu ulogu u novoj podeli igrati Branislav Trifunović, kao novo izdanje operete Franca Lehara „Vesela udovica“, čiji je scenski život u martu naglo prekinula pandemija virusa korona, a najavljen je i prvi Gavran fest u Srbiji na sceni ove pozorišne kuće.

Premijerna obnova „Velikog Getsbija“ planira se za 19. oktobar, a sledeće večeri biće i njena prva repriza.

Reditelj predstave i direktor Drame Madlenianuma Ana Radivojević Zdravković na konferenciji za novinare na kojoj jed najavljena nova sezona, objasnila je da je ovaj Ficdžeraldov tekst i danas, u vreme pandemije, aktuelan kao i 2015. kad je postavljen na scenu Madlenianuma dok su svet potresali teroristički napadi, jer govori o ljudima koji pokušavaju da nađu izlaz iz problema za koje nisu sami odgovorni, što je bio slučaj i posle Prvog svetskog rata, kad je roman napisan.

– Uželeo sam se pozorišta i radujem se što prvi put radim u Madlenianumu. Izazov je igrati u komadu koji je aktuelan i posle više od 100 godina, a prevashodno govori o moralu i nekoj vrsti dekadencije. Uloga Džeja Getsbija puno daje svakom glumcu – rekao je Branislav Trifunović.

Miro Gavran je najizvođeniji savremeni hrvatski pisac sa 50 drama prevedenih na 40 jezika i više od 300 pozorišnih produkcija. Prema rečima Ane Radivojević Zdravković, on je i jedni pisac na svetu koji ima svoj festival. Posle Slovačke, Poljske, Češke i Nemačke, Srbija je peta zemlja koja organizuje Gavran fest na kome će, u Madlenianumu od 22. do 25. oktobra biti prikazane četiri predstave nastale po Gavranovim dramskim delima. Reč je o komadima „Noć bogova“ u izvođenju beogradskog Teatra Tri glumca, „Teško je reći zbogom“ Teatra Vihor iz Beograda, „Sladoled“ Narodnog pozorišta iz Niša i „Hotel Babilon“ zagrebačkog Teatra Gavran. Najavljeno je i predstavljanje knjige „Odabrane drame“ Mira Gavrana i javno čitanje njegove komedije „Pivo“.

Madlenianum ima velike planove i za naredne mesece. U okviru 52. BEMUS-a početkom novembra očekuje se koncert čuvenog beloruskog soprana Marije Guljegine. Tu je i od maja, zbog pandemije, odloženo gostovanje Opere Sankt Peterburga sa dve predstave: Brtinovim „Nasilje nad Lukrecijom“ i Mocartovom „Otmicom iz Saraja“, sa po dva izvođenja – u Madlenianumu i beogradskom NP. Na novogodišnjem gala koncertu 26. decembra trebalo bi da peva svetski slavan domaći bariton Željko Lučić.

U 2021. u Madenianumu planiraju premijere mjuzikla „Priča sa zapadne strane“ Leonarda Bernštajna i predstave „Ženski rodoslov“ prema romanu Ljiljane Habjanović Đurović. Na konferenciji za novinare predstavljen je i treći Madlenianum Godišnjak o prošloj 22. umetničkoj sezoni.

Aparati protiv korone

– U Madlenianumu se sprovode i poštuju sve propisane mere Vlade Srbije i Kriznog štaba protiv virusa korona. U ovom trenutku sve predstave izvode se na Velikoj sceni. U publici je vidno obeležena distanca, a obezbedili smo i Zepter Terapiejr aparate za uklanjanje mikroorganizama iz vazduha koji naučno dokazano uništavaju i Kovid 19 čestice, o čemu postoji sertifikat. Glumci i pevači imaju slobodu da sami odluče da li će na probama i predstavama da nose maske – naglasio je Andreja Rackov, generalni direktor Madlenianuma i direktor Opere i Baleta ove kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari