Opera "Karmen" u režiji Ane Grigorović, pod dirigentskom palicom maestra Srboljuba Dinića 1Foto: Promo

Rosi fest, međunarodni muzički festival inspirisan stvaralaštvom eminentnog evropskog kompozitora, neobične životne priče i stvaralačkog opusa, Salomona Rosija, kroz četiri godine trajanja stekao je svoju publiku i iznedrio Letnju opersku akademiju.

Ovogodišnji letnji program, kažu organizatori, nudi dve sekcije – produkciju opere „Karmen“ i majstorski kurs solo pevanja i takmičenje „Mocart“.

Prema rečima direktora festivala, Stefana Zekića, Rosi fest – letnji operski program ima za cilj razvoj i nadgradnju neophodnih profesionalnih veština za studente solo pevanja i mlade operske umetnike, pružajući posebnu pažnju svakom polazniku u skladu sa njegovim sposobnostima i potrebama.

Osim edukacije, pripreme i motivacije mladih umetnika, Rosi fest i Letnja operska akademija imaju za cilj i osvajanje nove operske publike kroz inovativan pristup režijskoj postavci, savremenom čitanju klasičnih operskih dela i njihovoj interpretaciji.

– Stavljanje protagonista u jedan aktuelan, savremeni kontekst u mnogome može pomoći da se gledaoci najrazličitijih profila i predznanja lako povežu sa radnjom i likovima što je preduslov koji bi novu publiku mogao da zainteresuje za operski žanr. Pitanje koje sebi stalno postavljamo jeste kako bi ti likovi izgledali sada, koji su sistemi vrednosti koji delimo i šta oni znače danas, kako sve to prikazati jasno i verodostojno, a da se ne izgubi osnovna ideja dela koje je nastalo pre 100, 200, 300 ili više godina – objašnjava način na koji to u Rosi festu žele da urade.

Prva Letnja operska akademija biće održana od 6. do 18. avgusta u Beogradu.

U Narodnom pozorištu za 12. avgust zakazano je finalno takmičenje „Mocart“ mladih umetnika, polaznika akademije iz Srbije, Velike Britanije, Koreje, Rusije, Makedonije, a najbolje očekuju značajne nagrade za dalje usavršavanje u inostranstvu.

Na završnoj večeri Letnje operske akademije biće izvedena opera „Karmen“ u režiji Ane Grigorović, a pod dirigentskom palicom maestra Srboljuba Dinića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari