Oricio: Slike govore više od reči 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Andrea Oricio poručio je večeras da slike govore više od reči, ali je ukazao da ljudi danas misle da svako može biti fotograf, iako je za to potreban snažni profesionalizam, etičnost, da se tehnika ne zloupotrebljava, već da se pošalje istinita poruka.

Zato je važna sloboda medija, ali i medijska pismenost onih kojima se ta poruka šalje, da mogu da je razumeju, rekao je Oricio na otvaranje izložbe The Boot (Čizma), italijanskog fotografa Fabijao Sgroija u Beogradu.

To je u srži onoga što Misija čini kada podržava reformski proces u Srbiji, da pomogne medijima, da budu bezbedni, profesionalni u radu, etični, ne da šalju prave poruke, već poruke koje govore same za sebe, rekao je Oricio.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo, koji je ocenio da nema boljeg načina da se završi veoma užurbana nedelja u Ambasadi.

Izložbu u sklopu festivala Vizualizator organizuje se u čast obeležavanja stogodišnjice diplomatskih odnosa između Srbije i Italije. Sgroi je sicilijanski fotograf koji se bavi dokumentarnom fotografijom izraženih likovnih kvaliteta. Kroz seriju crno-belih fotografija, snažnog umetničkog potencijala, on dočarava svakodnevni život u Italiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari