Osigurati vredne umetničke slike znači sačuvati ih 1

Kroz odabir 77 umetničkih dela iz nacionalnih i evropskih muzejskih i privatnih kolekcija na sveobuhvatan način je predstavljena tematska raznolikost i osobena poetika srpskog simbolizma na izložbi “Život – san – smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma”, a koju su zajedno pripremili Narodni muzej iz Beograda i Galerija Matice srpske, u saradnji sa UNIQA osiguranjem, bez čijeg partnersta ovdašnja publika ne bi bila u prilici da vidi, između ostalih, i pet veoma vrednih slika iz čuvene austrijske galerije “Belvedere”.

Izložba je početkom novembra otvorena u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu (Trg galerija 1), a po rečima organizatora, njom se još jednom potvrđuje da je srpska likovna kultura integralni deo evropske umetnosti i kulture.

Simbolizam, kompleksan umetnički pravac ujedinio je dve velike i značajne muzejske ustanove – Galeriju Matice srpske u Novom Sadu i Narodni muzej u Beogradu na zajedničkoj realizaciji izložbe “Život – San – Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma” kako bi se predstavile osobenosti srpskog simbolizma sagledane kroz prizmu evropskih okvira.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, ovako reprezentativna izložba, na svetskom nivou, ne bi bila moguća bez partnerstva sa UNIQA osiguranjem, zahvaljujući kojem publika ima priliku i prvi put da uživo, u Novom Sadu, vidi vredna dela iz ovog perioda iz “Belvedere” galerije.

“Umetnost i osiguranje spaja neraskidiva nit“, istakla je Sonja Marić, direktorka Brenda i komunikacija UNIQA osiguranja, jer “osigurati umetnička dela znači sačuvati ih za buduće generacije”.

“Društvenu odgovornost UNIQA osiguranje reflektuje kroz opredeljenost očuvanja neprocenjivih umetničkih dela za geleracije koje tek dolaze. Sa višedecenijskim iskustvom u osiguranju umetničkih dela širom sveta, UNIQA je osigurala da poklonici umetnosti u Srbiji prvi put vide i pet dela izuzetne vrednosti iz veličanstvene riznice Galerije ‘Belvedere’. Poseban pečat predstavlja virtuelna postavka koja osigurava da unikatna izložba u Galeriji Matice srpske ode u svet, da veličanstvena dela evropskog simbolizma, prvi put sabrana na jednom mestu, vide i poklonici umetnosti sa svih meridijana”, istakla je Sonja Marić.

“Pored reprezentativnih ostvarenja nacionalnih umetnika, poseban kuriozitet predstavljaju dela vodećih evropskih umetnika simbolizma poput Gistava Moroa, Franca Štuka, Odilona Redona, Adolfa Hiremi-Hiršla, Rudolfa Jetmara, Eduarda Vajta i drugih, koja na ovu izložbu stižu iz Galerije ‘Belvedere’ iz Beča i iz hrvatskih muzeja. Simbolizam, internacionalni umetnički pravac koji je obeležio evropsku umetničku scenu s kraja 19. i početkom 20. veka, viđen je kao nezaobilazna tema u savremenoj nauci o istoriji umetnosti poslednjih godina u mnogim evropskim zemljama”, istakla je juče Snežana Mišić, koja je, zajedno sa Igorom Borozanom, autorka ove izložbe.

Ukupno 77 umetničkih dela iz nacionalnih i evropskih muzejskih i privatnih kolekcija predstavljeni su publici kroz devet celina: Život i Smrt, Tajni svet snova, Preispitivanje sopstva, Individualna religija i nova spiritualnost, U potrazi za mitom, Panteistička vizija sveta, Fatalna žena, Univerzalno stradanje i Nacionalna mitologija kroz koje se stvara iskaz o ključnim tematskim opredeljenjima, stilskim izborima i umetničkim dometima srpskog simbolizma.

Reprezentativna ostvarenja nacionalnih umetnika iz domaćih muzejskih ustanova (Narodnog muzeja u Beogradu, Galerije Matice srpske, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Jevrejskog istorijskog muzeja, Vojnog muzeja, Doma Jevrema Grujića, Narodnog muzeja Zrenjanin, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Muzeja u Smederevu, Zadužbine kralja Petra Prvog Karađorđevića na Oplencu, Pravoslavne eparhije niške) i privatnih kolekcija, ilustruju proces prenosa tema i ideja evropskog simbolizma u okvire srpske likovne kulture, kao i tematsku raznolikost i osobenu poetiku srpskog simbolizma.

Najveći iskorak izložbe ostvaren je izlaganjem dela vodećih predstavnika evropskog simbolizma koja dolaze iz bečke Galerije „Belvedere“ i hrvatskih muzeja (Muzeja za umjetnost i obrt i Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba, i Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku).

Ujedno, za ovu izložbu je priređen i Zbornik radova “Evropski okviri srpskog simbolizma”, takođe na srpskom i engleskom jeziku, u kojem su sakupljeni radovi devet stručnjaka iz oblasti istorije umetnosti, vizuelne kulture i književnosti, sa idejom da se u naučnom smislu celovito predstave osobenosti srpskog simbolizma.

Upravo sa ovom izložbom će Galerija Matice srpske ući u godinu u kojoj će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture, jer je predviđeno da izložba traje do 31. januara 2022. godine, a upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski nije krila zadovoljstvo što će izložba trajati, kako je istakla juče na konferenciji, i 13. januara kada je zvanična ceremonija otvaranja programa “Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i kada će mnogi evropski zvaničnici biti gosti Novog Sada.

Radno vreme Galerije Matice srpske u Novom Sadu je od utorka do četvrtka od 10 do 20 časova, petkom je otvorena do 22 časa, subotom i nedeljom od 10 do 18 časova, a ponedeljkom je zatvorena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari