Oskar 2022: Koji filmovi su nominovani za najbolje međunarodne igrane filmove? 1foto EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Često, pet filmova koji dobiju mesto na dodeli Oskara za najbolji međunarodni film izgledaju gotovo zabačeno, kako ne bi zauzeli prostor u kom Holivud želi da uživa.

Međutim, stvari se menjaju na bolje, a glasači pronalaze sve veći prostor za međunarodne filmove i u drugim kategorijama.

Celovečernji igrani film Ivana Ikića „Oaza“, bio je ovogodišnji kandidat Srbije u trci za Oskara.

Kada su u pitanju komšije, film „Tabija“ bio je kandidat Bosne i Hercegovine za pomenutu nagradu, dok je Hrvatska poslala film Danila Šerbedžije „Tereza37“. Iz Crne Gore poslat je film „Posle zime“ u režiji Ivana Bakra, a iz Severne Makedonije „Sestre“ u režiji Dine Dume,

Ipak, nijedan film nije prošao u uži krug.

Svoje mesto u top 15 stranih filmova našao je film „Košnica“ koji predstavlja autonomnu pokrajinu Kosovo.

U 94. godini dodele Oskara, već postoji nekoliko favorita za najbolji međunarodni igrani film.

„Povezi me“ Rjusukea Hamagučia postao je prvi japanski film koji je nominovan za najbolji film, a „Bekstvo“ danskog pisca i reditelja Jonasa Pohera Rasmusena postao je prvi film nominovan za najbolji međunarodni igrani film, najbolji animirani igrani i najbolji dokumentarni igrani film.

U međuvremenu, butanska kinematografija dobila je prvu nominaciju u bilo kojoj kategoriji sa filmom Pavoa Čojninga Dordžija „Lunana: Jak u učionici“.

Norveški nominovani „Najgora osoba na svetu“ i „Povezi me“ ušli su i u kategorije kada je u pitanju tekst. Reditelj Joakim Trier i Eskil Vogt dele nominaciju za najbolji originalni scenario, a Hamaguči i Takamasa Oe za najbolju adaptaciju, dok je Hamaguči tek treći japanski režiser nominovan za najbolju režiju.

„Povezi me“ se izjednačio sa filmom „Trči“ Akire Kurosave (1986) po broju nominacija ikada za japanski film, ali je malo verovatno da će dostići „Parazita“.

Italijanski reditelj Paolo Sorentino svoje mesto u pet najboljih filmova zauzeo je filmom „Božja ruka“.

Ostatak liste čine filmovi “Great Freedom” (Austrija), “Playground” (Belgija), “Compartment No. 6” (Finska), “I’m Your Man” (Nemačka), “Lamb” (Island), “A Hero” (Iran), “Prayers for the Stolen” (Meksiko), “The Worst Person in the World” (Norveška), “Plaza Catedral” (Panama), “The Good Boss” (Španija).

Prošlogodišnja, ponovno oživljena, festivalska scena i filmovi iz perioda pandemije, učinili su da izbor bude veći nego inače.

Kao i uvek, svaka zemlja može da nominuje samo jedan film za najbolji međunarodni igrani film, a ove godine su se prijavile 93 zemlje.

Ceremonija dodele Oskara biće održana 27. marta u 17 časova po pacifičkoj vremenskoj zoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari