Bili AjlišBili Ajliš, Oskar, foto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia

Bili Ajliš postala je najmlađa dvostruka dobitnica Oskara, pošto je u nedelju uveče, sa samo 22 godine podigla ovu statuu drugi put u životu.

Oskar za najbolju originalnu pesmu sinoć je otišao u ruke Bili Ajliš i njenog brata Finijasom O’Konalom,  za moćnu baladu „Za šta sam stvorena?“ iz blokbastera Barbi.

„Osećam se neizmerno srećno i počastvovano“, rekla je Ajliš, pre nego što je zahvalila rediteljki Barbike, Greti Gervig. „Ovo je posvećeno svima koji su bili pogođeni filmom i koliko je on neverovatan.“ „Za šta sam stvorena?“ postavlja raspoloženje za identitetsku krizu Barbike (Margot Robi) koja se dešava tokom filma.

Pesma je takođe dominirala na dodeli Gremija 2024, osvojivši nagrade za pesmu godine, snimak godine, najbolju solo pop izvedbu i najbolji muzički video.

Bratsko-sestrinski tim takođe je osvojio nagradu za najbolju originalnu pesmu 2021. za „Nema vremena za umiranje“ u filmu o Džejmsu Bondu istog imena, u kojem glumi Danijel Krejg.

Ajliš se 2018. godine našla na listi najuticajnijih tinejdžera TIME-a, i opisala je svoju nadu da će imati karijeru u kojoj neće samo pisati pesme, već će se baviti i drugim kreativnim poduhvatima poput dizajniranja automobila i obuće. Takođe je posvećena aktivistkinja za klimatske promene, piše Time.

„Ne mogu da zamislim život koji ne uključuje kreativnost“, rekla je, „ili bar inspirisanje drugih ljudi.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari