Bredli Kuper OskarBredli Kuper na dodeli Oskara: ABC / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Film Maestro i njegov reditelj i glavni glumac Bredli Kuper su najveći gubitnici ovogodišnjih Oskara.

Oskar nije otišao u ruke Bredlija Kupera koji je ove godine, bar na društvenim mrežama, proglašen za najvećeg gubitnika dodele nagrada.

A zašto ne Skorseze?

Naime, iako je Skorsezeov film „Killers of the Flower Moon“ imao čak 10 nominacija, a veče je završio bez nagrada, „Maestro“ je na društvenim mrežama odneo titulu najvećeg luzera jer nije bio čak ni favorit u sedam kategorija u kojima je bio nominovan.

Tačnije, „Killers of the Flower Moon“ bio je favorit u kategoriji za najbolju glavnu glumicu gde je, na iznenađenje svih, glumici Lili Gledston nagradu „preotela“ Ema Ston.

Maestro i Bredli Kuper nisu bili čak ni na radaru kao favoriti pa su ih neki već mesecima ranije nazivali „najvećim luzerima Oskara“, što se sinoć i obistinilo.

Maestro nije za Oskara?

Bredli Kuper je bio nominovan za Najboljeg glumca na Oskarima 2024. godine i opet je izgubio, i tako je postao glumac koji je 10 puta bio nominovan za ovu prestižnu nagradu, ali je 10 puta nije dobio.

Kuper je dobio nominaciju na 96. dodeli Oskara za svoju ulogu Leonarda Bernštajna, poznatog kompozitora i dirigenta, u biografsko-romantičnoj drami „Maestro“.

Kuper ne samo da je glumio u filmu, već ga je i režirao, bio je koscenarista i koproducent. Međutim, njegovi napori nisu doneli rezultate, jer nije osvojio nagradu za Najboljeg glumca.

Zašto Bredli Kuper nije dobio Oskara za Najboljeg glumca 2024. godine za film „Maestro“

Bredli Kuper je bio nominovan u kategoriji Najbolji glumac na 96. dodeli Oskara, zajedno sa kolegama poput Kolmana Dominga (Bejard Rustin u filmu Rustin), Pola Džajamitija (Pol Hunam u filmu The Holdovers), Kilijana Marfija (Dž. Robert Openhajmer u filmu Openhajmer) i Džefrija Rajta (Teolonius „Monk“ Elison u filmu Američka fikcija).

Kuper je imao jaku konkurenciju, pa je razumljivo zašto nije uspeo da nadmaši kolege.

Nažalost, to znači da se Kuperov niz poraza na Oskarima nastavlja. Pored suočavanja sa talentovanim zvezdama u kategoriji Najbolji glumac na 96. dodeli Oskara, Kuper je izgubio jer njegov rad kao Leonard Bernštajn u filmu „Maestro“ nije bio ni blizu njegovoj najboljoj izvedbi.

Uloge pre Maestra

Tokom godina, Kuper je dobio 12 nominacija za Oskara, ali nikada nije uspeo da pobedi.

Neki filmovi u kojima je glumio osvojili su Oskare, poput Dženifer Lorens za najbolju glumicu za film „Silver Linings Playbook „, ali nažalost, Kuper sam još uvek nije dobio nagradu za svoj trud, uprkos učešću u raznim projektima koji su dobili pohvale kritičara i impresivnoj filmografiji.

Možda je Kuperov najbolji film još uvek ispred njega.

Glumac je igrao mnoge druge nezaboravne likove, poput Garija Valentina u filmu Licorice Pizza, koji bi mu doneli Oskara pre „Maestra“.

Ipak, svake godine postoji neko ko pruži bolje tumačenje uloge od Kupera, što dovodi do njegovih mnogobrojnih gubitaka na Oskarima.

Kuperova prva nominacija došla je 2013. godine kada je bio nominovan za svoju ulogu Pata Solitana mlađeg u filmu „Silver Linings Playbook „, ali je izgubio od Danijela Dej-Luisa, koji je osvojio nagradu za ulogu Abrahama Linkolna u filmu „Linkoln“.

Bredli Kuper je takođe bio nominovan za svoj rad u filmovima „Američki zločin“, „Američki snajper“, „Zvezda je rođena“, „Džoker“, „Nightmare Alley „, i, sada, „Maestro“. Konačno, Kuper je nominovan 12 puta za Oskara, ali će morati da sačeka još nekoliko godina pre nego što osvoji nagradu, piše ScreenRant.

Sve nominacije Bredlija Kupera

2013., Najbolji glumac, film Silver Linings Playbook , izgubio
2014., Najbolja sporedna uloga, film American Hustle, izgubio
2015., Najbolji glumac, film American Sniper, izgubio
2015., Najbolji film, American Sniper, izgubio
2019., Najbolji glumac, film A Star Is Born, izgubio
2019.,Najbolje adaptirani scenario, film A Star Is Born, izgubio

Oskar Bredli Kuper
A Star Is Born, foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

2019., Najbolji film, film A Star Is Born, izgubio
2020., Najbolji film, film Joker, izgubio
2022., Najbolji film, film Nightmare Alley, izgubio
2024., Najbolji glumac, film Maestro, izgubio
2024., Najbolji scenario, film Maestro, izgubio
2024., Najbolji film, film Maestro, izgubio

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari