Osvit nove ere 1Foto: Velimir Savatic

Stres ili neminovnost, nadahnuće ili iscrpljujući maraton, izazov i prilika za unapređenje karijere u budućnosti ili agresivno stavljanje sopstvene senzibilnosti na gladijatorsku probu…

… šta god mislili o takmičenjima mladih muzičkih umetnika danas, jedno je sigurno: ona postoje da bi scenska persona i interpretativna harizma omladinca u pupoljku mogla biti prikazana svetu stručnjaka i obožavalaca, te da se u jednom složenom procesu odolevanja postavljenim zadacima višeg ranga nadvlada svakodnevica i herojski pređe na sledeći nivo kreativnog postignuća.

Veliko je zato zadovoljstvo čuti da su izabrani pojedinci za najviša odličja na nekom takmičenju najpre autentične ličnosti, a zatim i bića bez sumnje radosna da sviraju i čak prijateljski nastave nadmetanje sa svojim generacijskim takmacima na završnom koncertu nagrađenih.

Svečano zatvaranje uglednog 49. Međunarodnog takmičenja Muzičke omladine (disciplina klavir) u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, okrepilo je taj duh i na svoj način pokazalo osvit nove ere u pijanizmu savremenog doba.

Petoro finalista i dobitnika glavnih nagrada i priznanja za učešće na ovom takmičenju, predstavnici su različitih klavirskih škola i veoma su internacionalnog porekla. Kroz njihovo sviranje čuli su se snopovi pedagoških uticaja i pijanističkih filozofija kojima su bili izloženi od samih svojih početaka za instrumentom.

No, prikazala se i njihova samosvojnost, osetila osobena energija i elektricitet mladosti na junačkim iskušenjima. Rezultat su imena koja bi svakako trebalo imati na umu u perspektivi – nagrade takmičenja dodeljene su mudro kontemplativnoj poljskoj pijanistkinji Marti Čeh za osvojeno prvo mesto, ljupko virtuoznoj Kineskinji Jonćiu Liu za ono drugo i raskošnoj emotivnoj paleti naše Sanje Bizjak za treće, dok su dobitnici diploma za učešće u finalu Viktor Radić (Srbija) i Hojel Li (Južna Koreja).

Na završnom koncertu Svečanog zatvaranja takmičenja svi oni pojedinačno demonstrirali su tako svoje unutrašnje umetničke svetove, plenili dosegnutom veštinom, ali i još mnogo više svojom misaonošću, odnosno delikatnim osvešćenjem puke tehnike. A to zaista ozaruje.

Drugi deo večeri pripao je nekadašnjem ‘vunderkindu’ našeg pijanizma – Nataši Veljković. Stasavajući i sama na takmičenjima poput ovog, Nataša Veljković odala je dirljivo priznanje učesnicima i nagrađenima i njihovom visokom kvalitetu svojim obraćanjem pred nastup sa Kamernim orkestrom Muzikon u Mocartovom Klavirskom koncertu br. 9 K. 271 u Es-duru.

Veče je dobilo tako svoje prirodno zaokruženje, a pred nagrađenima ostaje dug put sačinjen od sledećih repertoara, klavirskih konkursa, koncerata i usavršavanja … Želimo im mnogo sreće i impresivnu umetničku kilometražu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari