Otkriven spomenik Dobrici Eriću u Kniću 1Foto: Vojin Radovanović

„Jesenjinu sa Gruže“ pesniku Dobrici Eriću podignut je spomenik u dvorištu srednje škole koja nosi njegovo ime, u Kniću, čiji je bio počasni građanin.

Spomenik je poklon Društva srpskih domaćina, kog je Erić bio deo, na inicijativu Nićifora Aničića, predsednika toga društva, a delo je profesora Fakulteta primenjenih umetnosti Zorana Ivanovića.

Među prisutnima su bili kako učenici i rukovodstvo srednje škole u Kniću, tako i učenici osnovne škole „Desanka Maksimović“ iz Vraćevšnice, građani Knića, ali i zamenica predsednika opštine Knić Tanja Nikolić Gavrilović, brojni pesnici i književnici, predstavnici Društva srpskih domaćina i Udruženja za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“, glavni urednik Srpske književne zadruge Dragan Lakićević, osnivač i glavni i odgovorni urednik magazina „Geopolitika“ Slobodan Erić.

Otkrivanju spomenika je prethodio kulturno-umetnički program koji je vodila glumica Narodnog pozorišta u Prištini Jasmina Stojiljković. Spomenik su otkrili Erićeva unuka Nevena Ignjatović, unuk Filip Erić i praunuci, u društvu učenika dve škole.

Predsednik upravnog odbora Društva srpskih domaćina prof. Miladin Ševarlić, narodni poslanik u prethodnom sazivu Skupštine Srbije, izjavio je da Dobrica Erić nije dobio zaslužena priznanja za života ni od Republike Srbije niti od opštine Gornji Milanovac, ne računajući posthumno dodeljen orden, te je primetio da na njegovoj sahrani nije bio niko od predstavnika Ministarstva kulture i informisanja.

Dodao je da će Društvo srpskih domaćina i u daljem periodu sličnim akcijama odavati zahvalnost velikanima srpske istorije.

Predsednik Društva srpskih domaćina Nićifor Aničić, rekao je da „nijedan narod nema plemenitost kao Srbi“ i da se nigde na svetu ne možete roditi Dobrica Erić – jedino u Srbiji. Srpskog pesnika je upoznao 2002. godine na Vidovdan, kada je i osnovano društvo čiji je predsednik.

Dobrica Erić preminuo je 2019. godine, u Beogradu. Sahranjen je na seoskom groblju u Donjoj Crnući, bez državnih počasti. Srednja škola u Kniću od prošle godine nosi ime ovog srpskog pesnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari