Otvaranje 15. Festivala LIFFE u Leskovcu obeležila dvojica reditelja 1Foto: Milica Ivanović

Otvaranje 15. po redu Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE) u Leskovcu obeležila su dvojica reditelja – Milčo Malčevski, reditelj sa internacionalnom karijerom, koga se najviše sećamo po kultnom filmu „Posle kiše“, i Nenad Pavlović, čiji je debitantski film „Trag divljači“ premijerno prikazan na ovom festivalu.

Kako piše JuGmedia, u sali Narodnog pozorišta publika je baš njima najviše aplaudirala: Malčevskom, kome je uručena prestižna nagrada „Živojin Žika Pavlović“ za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu, posle čega je festival proglašen otvorenim, i Nenadu Pavloviću, sinu slavnog reditelja Živojina Žike Pavlovića, koji je u Leskovac stigao sa svojom sestrom, Milenom Pavlović.

„Mi smo veoma zahvalni što se Leskovac setio našeg oca, što je ovaj grad napravio tako sjajan festival filmske režije i sve je to uticalo na odluku da moj film ovde ima srpsku premijeru“, kazao je Nenad Pavlović neposredno pre početka ceremonije i prikazivanje filma.

Otvaranje 15. Festivala LIFFE u Leskovcu obeležila dvojica reditelja 2
Foto: Milica Ivanović

Umetnički direktor LIFFE i srpski reditelj, Darko Bajić, rekao je da su „glavni krivci“ za organizovanje festivala „publika i građani Leskovca“.

Prisutnima se najpre obratila Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra (LKC) koji je organizator ove manifestacije.

„Za sve nas svaki novi festifal je jubilej, praznik umetnosti i kulture. Takvim ga čine naši gosti, vrhunski reditelji, scenaristi, glumci i producenti, i iz regiona, što dokazuje da je Leskovački internacionalni festival filmske režije izrasao u jedan od najprestižnijih kulturnih događaja u Srbiji“, istakla je Conić.

Gradonačelnik Goran Cvetanović kazao je da je Leskovac ponosan što je domaćim prestižnog festivala i na slike koje se iz njega šalju u svet.

„Ovde su, sa nama, neki od najeminentnijih umetnika sa domaće i regionalne filmske scene: reditelji, glumci, nosioci najznačajnih nagrada i priznanja iz sveta filma. Oni čine da Leskovac bude grad glamura, centar kulture i najviši domet filmske umetnosti“, ocenio je Cvetanović, podsetivši da će se u takmičarskom delu naći filmovi iz skoro svih zemalja bivše Jugoslavije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari