Otvaranje izložbe “Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti” sutra u Novom Sadu 1Dr Snežana Miškov, autorka izložbe, Foto: G. Nonin, list Danas

Posle 25 godina od kada je bila poslednja velika retrospektivna izložba jednog od naših najznačajnijih slikara Uroša Predića, Galerija Matice srpske ponovo, novom postavkom i na nov način, predstavlja publici izuzetno delo umetnika koji je stvarao više od osam decenija. “Uroš Predić za sve” samo je deo programa koji će biti organizovan u sklopu izložbe koja se u Galeriji Matice srpske otvara sutra u 20 sati. Po prvi put u svojoj dugoj istoriji, Galerija Matice srpske je pripremila i katalog izložbe na Brajevoj azbuci za slepe i slabovide osobe a pet najreprezentativnijih slika iz tematski različitih oblasti predstavljeno je i reljefno upravo za osobe slabijeg vida.

Više od 140 eksponata tematski organizovanih po izložbenim prostorijama galerije, kao i brojni dokumentarni material kao ogromno svedočanstvo o životu i stvaralaštvu našeg poznatog slikara Uroša Predića (1857 – 1953) činiće izložbu Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti.

“Kroz priču o liku i delu ovog velikana srpske kulture i umetnosti, istovremeno se ukazuje na temeljne vrednosti Galerije Matice srpske: zadužbinarstvo, posvećenost opštem dobru i nacionalnim vrednostima, kao i na značaj ovog slikara za srpsku istoriju umetnosti”, istakla je Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske na konferenciji za novinare i istakla da će ova izložba koja će trajati do 31. januara sledeće godine, predstavljati sve ono čemu teži Galerija Matice srpske a to je da “finom harmonijom između primene savremenih metodoloških iskoraka u prezentovanju dela i samog dela naše nacionalne kulture” na moderan način i dostupno svima predstavi javnosti umetnost.

U zajedništvu svojih naučnih znanja i muzejskih iskustava izložbu su realizovali dr Snežana Mišić, muzejska savetnica Galerije Matice srpske i dr Igor Borozan, profesor na Odseku za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Izložbu prati istoimeni srpsko-engleski katalog autorke dr Snežane Mišić.

Otvaranje izložbe “Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti” sutra u Novom Sadu 2
Foto: G. Nonin, list Danas

Stvarajući neprekidno više od osam decenija Uroš Predić je ostavio izuzetno bogat umetnički opus sa preko 1700 dela, u kojem je ostvario visoke domete. Izložba obuhvata preko 140 eksponata ‒ više od 100 Predićevih dela, dokumentarnu građu o umetnikovom životu, njegove portrete koje su načinili prijatelji umetnici, kao i dokumentarni film u režiji Blaža Popovića.

“Pod Galerijskim krovom smo okupili umetnička dela iz različitih kolekcija iz zemlje i inostranstva koja će publici pružiti uvid u životne, stvaralačke i tematske prostore Uroša Predića. Pored umetničkih dela iz Narodnog muzeja Srbije, Narodnog muzeja Zrenjanin, Matice srpske, Muzeja Srpske pravoslavne crkve, Muzeja grada Beograda, Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba, i mnogih drugih, na izložbi se nalaze i dela iz privatnih kolekcija od kojih većina do sada nije bila izlagana pa samim tim ni dostupna široj javnosti. Kroz nekoliko celina: anegdotski i socijalni žanr, religiozno slikarstvo, portreti, teme iz nacionalne istorije, veze sa Maticom srpskom, predstaviće se Predićeva osnovna tematska opredeljenja”, istakla je dr Snežana Mišić.


Među izloženim slikama su i one ključne, najpoznatije: Devojka na studencu, Kosovka devojka, Nadurena devojčica, Vesela braća, Siroče na majčinom grobu, Hercegovački begunci i mnoge druge. Zahvaljujući saradnji sa Katedrom za računarsku grafiku Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i primeni savremenih tehnologija, na izložbi su dostupni crteži Uroša Predića iz Galerijske kolekcije, kao i ikonostas crkve Svetog velikomučenika Georgija u Bečeju.

“U skladu s institucionalnim opredeljenjem razvijanim tokom proteklih četvrt veka da smo muzej otvoren za sve, stvaralaštvo i život Uroša Predića približili smo i učinili dostupnim širokoj publici: deci, mladima, porodicama, osobama trećeg doba, kao i osobama sa različitim kategorijama invaliditeta, u okviru programskog luka Druga Evropa Evropske prestonice kulture”, rekla je upravnica Palkovljević Bugarski.

Otvaranje izložbe “Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti” sutra u Novom Sadu 6
Autoportret Uroša Predića i za slabovide osobe, Foto: G. Nonin

Kroz projekat Uroš Predić za sve izložba je prilagođena osobama sa oštećenjem vida putem trodimenzionalnih modela slika sa audio opisima na izložbi, kataloga na Brajevom pismu i audio kataloga. Tokom trajanja izložbe biće organizovano i niz prateih programa: svakodnevna kustoska tumačenja u 13.00 i 17.00 sati i predavanja stručnjaka petkom u 19.00 sati, od kojih će neka od njih biti prevođena na znakovni jezik.

Na svečanom otvaranju izložbe prisutnima će se obratiti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, prof. dr Igor Borozan, istoričar umetnosti, Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija, dok će izložbu svečano otvoriti Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine.

Uroš Predić za mlađu i stariju publiku

Najmlađima će se delo i lik Uroša Predića približiti kroz novi edukativni program Bio jednom jedan slikar. Uroš Predić i kreativne radionice subotom, dok će se za mlade organizovati radionice Predić kao strip junak, a za osobe trećeg doba program Predić u koferu. Projekat Uroš Predić za sve podrazumeva i inkluzivne radionice u saradnji sa organizacijom Per.Art.
Zahvaljujući virtuelnoj prezentaciji, koja će biti dostupna na sajtu Galerije Matice srpske, šira javnost, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, biće u prilici da iz udobnosti svoga doma, u bilo koje vreme „prošeta” izložbom i uživa u stvaralaštvu Uroša Predića.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari