Jahte se već parkiraju u kanskoj luci, dok radnici prostiru crveni tepih duž stepeništa ispred velikog Teatra Limijer. Sve je spremno za večerašnje svečano otvaranje 67. Kanskog filmskog festivala. Uslediće 12 dana žurki za džet-set i 12 dana projekcija filmova koje će obeležiti program baziran na dramama i humoru.


Festival počinje premijerom ostvarenja „Grejs od Monaka“, dugoočekivanog biografskog filma o holivudskoj divi Grejs Keli, koja se udala za princa Renijea od Monaka i poginula u saobraćajnoj nesreći 1982. godine, a koju igra Nikol Kidman. Film je već izazvao kontroverze, jer se reditelj Olivije Dan sukobio sa decom slavne holivudske glumice i princeze Monaka, koji su trejler za film nazvala „farsom“ i Dana optužili da je „oteo“ njihovu porodičnu istoriju iz komercijalnih razloga. Reditelj je imao problema i sa američkim distributerom Harvijem Vajnstajnom oko finalne verzije filma. Upitan da prokomentariše sukob, Tijeri Fremo, direktor Kanskog festivala, kaže da francuski zakon daje za pravo reditelju da odlučuje o „finalnom rezu“.

„Mi smo u Francuskoj, u Kanu – jedina verzija je ona koju reditelj odobri“, kaže Fremo.

U trci za Zlatnu palmu je 18 ostvarenja, među kojima su i nova ostvarenja legendarnih reditelja Žan Lik Godara, Majka Lija, Kena Louča, Dejvida Kronenberga, braće Darden, a o najboljem će odlučiti žiri koji predvodi novozelandska rediteljka Džejn Kampion, jedina žena koja je osvojila Zlatnu palmu, i to 1993. godine za film „Klavir“. U selekciji Izvestan pogled biće prikazano još 20 filmova, među kojima i debitantsko ostvarenje Rajana Goslinga „Lost River“, dok ih je na desetine predviđeno u Nedelji kritike, Dve nedelje za reditelje i drugim sekcijama. Programa Filmski klasici podsetiće na remek-dela svetske kinematografije, a između ostalih biće prikazani i filmovi „Pariz – Teksas“ Vima Vendersa, koji ove godine slavi 30. rođendan, „Za šaku dolara“ Serđa Leonea i „Poslednji metro“ Fransoa Trifoa.

Kan uvek nudi „za svakoga po nešto“, pa će tako ove godine biti i svetska premijera filma „Kako trenirati svog zmaja 2“, animirani blokbaster, dok će fanovi horora moći da vide restauriranu verziju kultnog horor klasika iz 1974. godine „Teksaški masakr motornom testerom“.

Srbija će imati predstavnika u zvaničnoj selekciji, a to će biti film „Leto bez meseca“ reditelja Stefana Ivančića. Film je rađen u produkcija Fakulteta dramskih umetnosti i producentske kuće Non-Aligned Films iz Beograda i biće prikazan 21. maja u okviru programa Cinefondation. U okviru Cinefondation, programa La Residance, svoj projekat „Against the Day“ predstaviće rediteljka iz Beograda Katarina Stanković, a na najvažnijem filmskom marketu na svetu biće prikazana četiri najnovija domaća filma: „Varvari“ Ivana Ikića, „Mamula“ Milana Todorovića, „Mali Budo“ Danila Bećkovića i „Sizif K.“ Filipa Gajića.

Takođe, u glavnom programu van konkurencije specijalnu projekciju imaće i evropski omnibus „Mostovi Sarajeva“ (koprodukcija francuskih inicijatora, Obala art centra iz Sarajeva i projekta „Sarajevo grad filma“ Sarajevskog festivala), u kojem je jedan od 13 kratkih filmova režirao i srpski reditelj Vladimir Perišić.

„Kan je lud i zabavan“, kaže kanadski reditelj Dejvid Kronenberg, koji je u takmičarskoj konkurenciji sa filmom „Maps to the Stars“. On dodaje da je festival uvek pouzdano mesto za nove skandale, te da je zbog toga „magnet za medije“.

„Kao nezavisan sineasta ne mogu da šaljem ekipu filma po celom svetu kako bi ga promovisao. Zato je Kan fantastično mesto za promociju“, kaže Kronenberg, koji je 1996. godine osvojio nagradu žirija za film „Sudar“, i dodaje da će ove godine sigurno dati 500 intervjua, te će stoga moći da skrene pažnju na svoj novi film kao nigde drugde.

Nagrada Danisu Tanoviću

Sarajevski reditelj i oskarovac Danis Tanovića dobitnik je nagrade EU Prix Media za 2014. godinu za film „Šta gledaš„. Nagrada koju će mu dodeliti Androla Vasilu, komesarka EU za obrazovanje, kulturu, sport, medije i mlade, na Filmskom festivalu u Kanu, dodjeljuje se scenaristi i producentu filmskog projekta koji ima najbolji potencijal na bioskopskim blagajnama. Prethodni dobitnici su bili Ašgar Farhadi i Tomas Vinterberg. Radnja Tanovićevog filma smeštena je u Sarajevo i bavi se porastom kriminala i korupcije 20 godina nakon kraja rata u bivšoj Jugoslaviji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari