Otvaranjem izložbe obeležen Dan Arhiva Jugoslavije 1

Otvaranjem izložbe „Prestolonaslednik Aleksandar i stvaranje jugoslovenske države“ danas je obeležen 69. Dan Arhiva Jugoslavije.

Izložbu je otvorio Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja. Autor postavke i dvojezičnog srpsko-engleskog kataloga je Mitar Todorović. Na izložbi, koja će trajati do 31. marta, predstavljeno je 185 dokumenata, fotografija i karti iz fondova i zbirki Arhiva Jugoslavije, koji govore o stvaranju jugoslovenske države.

Milan Terzić, direktor Arhiva Jugoslavije, istakao je da se u Arhivu nalazi „40 kilometara istorijske građe“ i da je to nezaobilazna institucija bez koje se ne može razumeti 20. vek. Terzić je rekao da je „za vreme dvojice vladara – kralja Aleksandra i Josipa Broza, prostor bivše Jugoslavije bio subjekat u međunarodnim odnosima, dvojica vođa su bila pitana i njihov stav je bio od značaja u velikim svetskim igrama“.

– U svesti značajnog broja današnjih stanovnika Srbije i dalje je pozitivnija asocijacija na Titovu nego na Aleksandrovu Jugoslaviju. Na oblikovanju ulepšane svesti o ‘drugoj Jugoslaviji’ radilo se kontinuirano i svestrano. Komunistička partija je još za vreme Kraljevine lik kralja Aleksandra izobličavala kao negativca, skoro kao protofašistu, mada je od fašističke ruke i stradao. U javnoj sferi sistematski se i površno neguje nostalgija prema razdoblju ideoloških privida iza kojih je ostala još strašnija pustoš na području bivše Jugoslavije – izjavio je ministar Vukosavljević otvarajući izložbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari