Otvoren 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga 1Foto: Lj. Bukvić

Sajam knjiga u Beogradu je najvoljeniji sajam knjiga na svetu.

Svenarodni praznik i novo crveno slovo u kalendaru srpske kulture… Čini se da kod nas nema čitaoca koji ne učestvuje u ovoj svetkovini. Kao što znaju kad im je krsna slava znaju i kad je Sajam knjiga.. To što je međunarodni, samo potvrđuje istinu da kultura nije kultura ako je usamljena i bez dodira sa drugim kulturama – poručio je akademik Matija Bećković, večeras na otvaranju 63. Međunarodnog sajama knjiga u Beogradu, čiji je slogan “Radost čitanja”.

Bećković je naglasio da je “Sajam knjiga  duhovna svojina čitalačkog naroda koju mu niko  ne bi smeo uzeti”. Prema njegovim rečima, “Sajam se ukazuje i kao jedino od retkih preostalih mesta bez pokondirenosti i lažnog elitizma,gde možemo videti svoj narod”, zbog čega “neka ga niko ne prisvaja i ne upisuje u svoj posed kako nikad ne bi postao hotel sa pet Zvezdica”.

– Godinama knjigu sa svih ekrana proglašavaju anahronizmom i zamenjuju novim modernijim oružjima. U vreme fascinacije tehnologijom i mnogi čitaoci su se preselili na ekrane,a Knjiga na druge medije. Uprkos trijumfa tehnologije knjiga opstaje. I da ne zaboravimo da to ponovimo i na ovom mestu: Knjiga je bila na početku, pa će biti i na kraju – poručio je Bećković.

U ime zemlje počasnog gosta Sajam je pozdravio marokanski istoričar Abdulah Busuf, koji je ocenio da odluka Srbije da odabete Maroko kao prvu arapsku zemlju počasnog gosta “velika podršku za razvoj kulturnih veza i komunikacija između dve zemlje i jačanja civilizacijiskih odnosa između dva naroda”. Busuf je oceno da srpsko i marokansko društvo dele dve osobine . otvorenost i prihvatanje drugog, što izražavaju dobrodošlicom i gostoprimstvom.

Za razliku od prethodnih godina kad su visoki državni zvaničnici, uključujući i resornog ministra “zaobilazili” otvaranja Beogradskog sajma knjiga, večeras su došla tri ministra kulture – srpski i marokanski Vladan Vukosavljević  i Mohamed El Aražan otvorilisu  marokanski štand, dok je  njihov kolege iz Ruske Federacije Vladimir Mediski učestvovao u  predstavljanju svoje knjige “Rat – mitovi SSSR-a 1939–1945” u izdanju Službenog glasnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari