Otvoren Art market u Budimpešti: Stajčićev "Feng Šui" spojio kineske veštine i kapitalizam 1Delo Milorada Stajčić, foto: promo

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je u Budimpešti Art market na kojem je Republika Srbija specijalni gost. Jedan od radova je i rad Milorada Stajčića.

U pitanju je umetnički objekat, koji “primenjuje drevne kineske veštine protoka energije u prirodi i implementira ih u kapitalističko okruženje navodi se na Stajčićevom sajtu, kao i da je rad dizajniran tako da kanališe kretanje novčane energije u svojoj okolini.

“Pravilnim protokom ove energije generiše novčanu gravitaciju i omogućava postojećem novcu iz najbližeg okruženja da intezivnije privlači još novca. Osim toga ova skulptura blagotvorno deluje na psihičko stanje ukućana, time što u njihovoj svesti stvara balans između rasipništva i prekomerne potrebe za štednjom. Da bi postigao svoj maksimalni učinak, ovaj objekat je potrebno postaviti na visinu od oko 200 – 220 cm, idealno na istočnoj strani stana ili kancelarije u kojoj se nalazi”, stoji na veb prezentaciji Miće Stajčića.

Manifestacija Most Srbija obuhvata izlaganje osam umetničkih galerija Bel Art, X VITAMIN, ŠTAB, Rima, Novembar, B2, Monolog i Sanjaj, koje imaju profilisane programske koncepcije i koje zastupaju, umetnike među kojima su: Đorđe Ivačković, Ana Vrtačnik, Andrea Ivanović Jakšić, Uroš Đurić, Joškin Šiljan, Milija Čpajak, Đile Marković, Veljko Vujačić,, Nikola Marković, Nina Ivanović, pomenuti Stajčić i drugi.

Međunarodna stručna javnost i ljubitelji umetnosti upoznaće se sa delom srpske scene i kroz dva umetnička projekta, muzejski kvart, izložbu savremene srpske fotografije, predavanja, tribine i performanse. Sutra, u četvrtak 6.oktobra u Muzeju Q Conte biće otvorena retrospektivna izložba “Svet Mire Brtke”, a narednog dana 7. oktobra umetnica Marina Marković izvešće performans ’’The Arrangment’’.

Pored toga, biće prikazan izbor iz privatne umetničke kolekcije Nenada M. Kostića u Studiu Gabor M. Szoke, izložba “Umetnost bez granice” na kojoj će se predstaviti umetnici iz Vojvodine. koji stvaraju i žive u Mađarskoj, izložba Fotografija posle fotografije, kustoskinje Aleksandre Lazar i direktorke Asocijacije umetničkih galerija Srbije, organizacije koja je realizator projekta Most Srbija na Art Marketu Budapest

Ovo predstavljanje srpske savremene umetničke scene podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari