Otvoren festival ruske klasične muzike „Boljšoj“ (FOTO) 1

Baletskim nastupom Konstantina Kostjukova i koncertom Nemanje Radulovića, uz vatromet, večeras je u Drvengradu označen početak šestog festivala ruske klasične muzike „Boljšoj“.

Emir Kusturica, umetnički direktor festivala, šesti „Boljšoj“ proglasio je otvorenim. U pozdravnom obraćanju on je istakao da je divno što postoje mesta do kojih se stiže bez crvenog tepiha. 

Ne znam da li bi ovi što su navikli na taj put i dalje išli tim crvenim tepihom. Ali jedno znam sigurno, pošto sam i ja šetao tim tepisima – da je mnogo bolje bez njih“, dodao je reditelj i osvrnuo se na razvojni put festivala Boljšoj i Drvengrada uopšte.

Uvek se sećam kada je na ovom brdu bila ova šljiva koja još uvek tu stoji, i jedna gomila pokošene trave koja je istrunula, i jedan stub preko koga je išla struja. To je bilo pre petnaest godina. Ono što je vrlo značajno i što treba da se spomene ovde to je da je u poslednjih šest godina je došlo do saradnje u kojoj je grupa entuzijasta sa „Gaspromom“ napravila ovaj festival. Ima li igde na svetu mesto skriveno kao što je Mećavnik na koga dođe iznenada, u 23 sata, najveći živi dirigent – Gergijev? Nema. Ima li igde mesta na svetu ovako skrivenog da se sa klavirom poigrava majstor kao što je Denis Macujev? Nema.“, rekao je Kusturica a prenosi Sputnjik.

Ovogodišnji „Boljšoj“ traje četiri dana, a 60 mladih muzičara će se takmičiti u veštini izvođenja ruske klasične muzike u dvema starosnim kategorijama za glavnu nagradu festivala — Zlatnu matrjošku.Kao posebno iznenađenje za učesnike i posetioce „Boljšoja“ poslednje večeri festivala 17. jula, biće održan koncert Vlatka Stefanovskog i grupe „Leb i sol“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari