Otvoren ogranak SANU u Nišu 1

Srpska akademija nauka i umetnosti otvorila je danas u Nišu Ogranak za jugoistočnu Srbiju, inače drugi ogranak SANU u zemlji, koji već postoji u Novom Sadu.

Na ovaj način realizovana je ideja o ogranku SANU u Nišu koja u tom gradu postoji 25 godina, kada je na niškom Univerzitetu osnovan Centar za naučno-istraživački rad SANU, koji je i prerastao u Ogranak.

– Niš je odavno zaslužio da dobije ogranak najviše naučne, umetničke i prosvetne ustanove u Srbiji. SANU ne može da bude samo u Beogradu i da ostane zatvorena u jednoj zgradi u centru. Što bi u narodu rekli „dete je rođeno, ali sada moramo da ga ljuljamo“, rekao je predsednik SANU Vladimir Kostić, dodajući da će Ogranak u Nišu između ostalog imati obavezu da sarađuje sa makedonskom i bugarskom akademijom za nauku i umetnost.

Ninoslav Stojadinović, jedan od pet akademika iz Niša, ocenio je da će Ogranak unaprediti visoko obrazovanje u Nišu, ali i privredu koja je „u kolapsu“, te doprineti smanjivanju odliva mozgova. On je dodao da su sela na jugu Srbije već pusta, a da i gradovi ostaju bez visokoobrazovanih ljudi, koji masovno nastoje da odu u inostranstvo.

Predsednik SANU Kostić i rektor NU Dragan Antić odbili su da komentarišu nedavnu izjavu premijera Aleksandra Vućića, koji je, kritikujući sistem visokog obrazovanja u Srbiji, ocenio da u tom sistemu „vredi jedno beogradski univerzitet“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari