Foto: Sarajevo film

Voditeljka na otvorenju festivala bila je glumica Amila Terzimehić koja je podsetila da je SFF osnovan 1995. godine, kada je u opkoljenom Sarajevu prikazano 37 filmova, a do danas je taj festival u BiH doneo više od tri hiljade filmskih ostvarenja, prenosi klix.ba.

Na svečanosti otvaranja festivala bile su brojne ličnosti iz domaće i regionalne kinematografije, politike, sporta, umetnosti.

Direktor SFF Mirsad Purivatra izrazio je veliko zadovoljstvo zbog bogatog programa festivala koji je prilagođen za sve generacije. Glavne zvezde ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala su režiseri Oliver Stone i slavni britanski komičar i zvezda Monti Oajtona DŽon Kliz kojima će, za doprinos filmskoj umjetnosti, biti uručena nagrada počasno Srce Sarajeva.

Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu za nagradu Srce Sarajeva takmičiće se čak 39 filmskih naslova, a biće prikazano 50 filmova iz regije. Filmovi se takmiče za četiri nagrade – Srce Sarajeva za najbolji film, glumicu, glumca i specijalnu nagrada žirija.