Otvorena izložba “Dijanina deca” u Novom Sadu 1Foto: Ministarstvo odbrane

U novosadskom Domu Vojske danas je otvorena izložba „Dijanina deca“, na kojoj će Novosađani biti u prilici da vide svojevrstan omaž Dijani Budisavljević, Austrijanki koja je tokom Drugog svetskog rata, stavljajući na kocku svoj i živote svojih najbližih, iz ustaških koncentracionih logora spasila više od 12.000 uglavnom srpske dece.

Izložbu, čiji su autori Slađana Zarić i Ivan Mangov, otvorio je danas komandant Prve brigade Kopnene vojske brigadni general Željko Petrović.

On je istakao da pokušaji da se od zaborava otrgnu dela Dijane Budisavljević daju rezultate, jer se javlja sve više ljudi koji se sećaju kako ih je, kao decu, iz hrvatskih logora smrti spasila žena kojoj nisu znali ni ime.

Ova izložba je prilika da shvatimo da istoriju čine sudbine malih, nepoznatih ljudi, čija dela imaju odjeka u večnosti, bez kojih ne bi bilo ni nas, ni velikih heroja, rekao je general Petrović, dodajući da se nadamo da ćemo u vremenu koje je pred nama imati mnogo plemenitih osoba poput Dijane Budisavljević.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i pripadnici novosadskog garnizona, načelnik Južnobačkog okruga Milan Novaković, predstavnici novosadskih kulturnih institucija, Srpske pravoslavne crkve, boračkih i Udruženja vojnih penzionera i mnogobrojni građani. Izložbu „Dijanina deca“ zajednički su organizovali Radio televizija Srbije i Uprava za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari