Otvorena izložba o naučnici Milevi Marić Ajnštajn "Mileva: Mi smo stena" 1FoNet/Ministarstvo kulture/ Mladen Sekulić

Izložba o naučnici Milevi Marić Ajnštajn „Mileva: Mi smo stena“ je omaž gradu Novom Sadu, Novosađankama i ženama i njihovoj ulozi u kulturi, umetnosti, obrazovanju, nauci i izgradnji Srbije, „koje su uvek negde u senci“, ali čiji doprinos je ogroman, izjavila je večeras ministarka kulture Maja Gojković na otvaranju te izložbe.

Gojković je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, ocenila da izložba predstavja „potpuno novi pogled na život i na rad Mileve Marić Ajnštajn, ali i na ono što je bilo skriveno od svih nas godinama i vekovima, o pravom životu i pravoj ulozi Mileve Marić Ajnštajn i njenom doprinosu svetskoj nauci“.

Autor izložbe Dušan Jovović naglasio je da su Novi Sad i Srbija dobili nešto potpuno interaktivno što je na ponos svima, jedan prostor u koji je smeštena i instalirana priča o Milevi Marić Ajnštajn uz pomoć novih tehnologija, ali da se nije odustalo od klasičnih formi slikarstva i kinetičkih skulptura.

„Nadam se da je ovaj eksperiment umetničko-filozofski i građevinski u potpunosti uspeo. Bila je izuzetna čast sarađivati sa Ministarstvom kulture, Gradom Novim Sadom, sa divnim stručnim ljudima iz Fondacije i Muzeja grada Novog Sada“, istakao je Jovović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari