Otvorena izložba “Tragovi jednog vremena – filmski plakat 1980-1989” 1Foto: Tanja Drobnjak

Izložba “Tragovi jednog vremena – filmski plakat 1980-1989.”, na kojoj su predstavljeni filmski plakati iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije, otvorena je  sinoć  u Kulturnom centru Beograda

Otvorena izložba “Tragovi jednog vremena – filmski plakat 1980-1989” 2
Foto: Tanja Drobnjak

Za potrebe izložbe odabrana su 34 filmska plakata filmova koji su nastali osamdesetih godina prošlog veka i predstavljaju značajna dela jugoslovenske kinematografije, kao što su “Maratonci trče počasni krug”, „Ko to tamo peva“, „Petrijin venac“, „Majstori, majstori“, „Poseban tretman“, „Kako je propao rokenrol“, „Sabirni centar“, i drugi.

Ivan Aranđelović, urednik filmskog programa Kulturnog centra Beograda, rekao je da za ovu instituciju predstavlja  zadovoljstvo i čast što može treći put da ugosti izložbu Tragovi jednog vremena Filmskog centra Srbije, koja nas iznova vraća nekim prošlim vremenima, nekim lepšim trenucima, i nekim filmovima čije replike znamo skoro napamet.

„U ovoj dekadi su nastali Maratonci trče počasni krug, Ko to tamo peva, ali i jedan film Rajka Grlića – Đavolji raj“ Na pitanje kako je to bilo stvarati u Jugoslaviji, on je odgovorio da nismo imali mnogo novca, ali da je svestan kako je itekako bilo slobode”, istakao je Ivan

 

Gordan Matić, inicijator izložbe rekao je da ova izložba, baš kako sam naslov kaže, predstavlja trag vremena i otisak osamdesetih godina.

„Kolege Miroljub Stojanović i Miroljub Vučković su se, zajedno sa mnom, pri izboru ovih plakata vodili ne samo time koji su najbolji i najbitniji filmovi, već i time čiji plakati su dobro dizajnirani i prikazuju baš to vreme koje obuhvataju osamdesete godine. Veliko mi je zadovoljstvo što imamo ovakvu izložbu jer je i to deo infrastrukture jedne kinematografije. Ovo su stvari kojima reba da se bave ljudi koji rade u kulturi, a Filmski centar Srbije bi uvek trebalo da ima ovakve akcije, koje podsećaju na ljude koji su stvarali i plakate”, istakao je Gordan Matić zahvalivši  se celom timu iz FCS-a koji je radio na izložbi, kao i dizajnerima kataloga izložbi iz ovog serijala, za koje je istakao da su takođe umetnička dela“

Izložba u Kulturnom centru Beograda će biti otvorena do 9. jula, nakon čega se seli na Festival evropskog filma Palić, a potom i u druge gradove u Srbiji.

Ova izložba se nadovezuje na veoma uspešnu i posećenu izložbu „Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1970-1979”, na kojoj su predstavljeni plakati urađeni za popularne ratne spektakle, kao što su „Sutjeska“ Stipe Delića, „Užička republika“ Žike Mitrovića, „Partizanska eskadrila“ Hajrudina Krvavaca, kao i plakat filma „Valter brani Sarajevo“, takođe u režiji Krvavaca, najgledanijeg jugoslovenskog filma, koji predstavlja vrhunac „jugo-vesterna“, i mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari