Retrospektiva studentskih radova, nastalih u kulturno-obrazovnoj saradnji Beograda i Firence 2005. i 2006. godine, pod nazivom „Outside Beograd Firenca“, biće otvorena večeras u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu.
Između Firence i Beograda već nekoliko godina postoji značajan protok informacija u vidu pogleda i kreativnih zabeleški poput fotografija, videa, audio zapisa, crteža, objekata čiji su autori studenti umetnosti, učesnici u onome što se već šest godina naziva Projektom Outside.

Retrospektiva studentskih radova, nastalih u kulturno-obrazovnoj saradnji Beograda i Firence 2005. i 2006. godine, pod nazivom „Outside Beograd Firenca“, biće otvorena večeras u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu.
Između Firence i Beograda već nekoliko godina postoji značajan protok informacija u vidu pogleda i kreativnih zabeleški poput fotografija, videa, audio zapisa, crteža, objekata čiji su autori studenti umetnosti, učesnici u onome što se već šest godina naziva Projektom Outside. On se realizuje od 2002, kao saradnja na planu savremene umetnosti i umetničkog obrazovanja između Firence i Beograda, u organizaciji beogradskog Centra za međunarodne umetničke studije, a uz podršku akademija, univerzitetskih programa, galerija i gradskih institucija iz obe sredine.
U Centru za kulturu Pančevo saznajemo da je projekat posvećen izučavanju urbanih identiteta Evrope, kroz povezivanje gradova koje karakteriše različita vidljivost u evropskom kulturnom kontekstu. Od 2005, od kada su Outside programi dobili svoju sadašnju formu, u skladu sa tada tek predloženim, a ove godine i zvanično potpisanim međunarodnim Protokolom o saradnji, skoro 200 studenata različitih usmerenja, među kojima i mladi umetnici čiji će radovi biti predstavljeni u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu, bili su učesnici ove studentske i stručne razmene u oblasti umetničkog obrazovanja.
Radionice, predavanja, susreti i javni događaji koji su deo projekta Outside usmereni su, pre svega, ka izučavanju gradova i mogućih urbanih identiteta. U slučaju Beograda i Firence u pitanju su, naizgled, dve sasvim različite evropske stvarnosti, pa se posmatranjem njihovih različitosti razotkrivaju važne činjenice o vremenu u kojem živimo, o tradicijama iz kojih potiču kulture i o kulturama koje neminovno beže od sopstvenih tradicija.
Predstavljeni radovi nastali su u kratkom vremenskom periodu, u direktnom susretu sa gradom, brzom i neposrednom estetskom formulacijom utisaka.
U Projektu Outside kao potpisnici Protokola učestvuju beogradski Centar za međunarodne umetničke studije, gradske administracije Beograda i Firence, Univerzitet umetnosti u Beogradu, firentinska Accademia di belle arti, kao i američki univerzitetski program SACI. Značajnu podršku dali su i Italijanski institut za kulturu, Megatrend fakultet za umetnost i dizajn, galerija La Corte Arte Contemporanea i brojne institucije obrazovanja i kulture.
Izložba Outside Beograd Firenca u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu realizovana je na inicijativu Jelene Naumovski, jedne od učesnica u projektu, čiji je odlazak u Firencu 2006. godine i učešće u programu finansijski pomogla Opština Pančevo.
Izložba će biti otvorena do 27. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari