Ovacije publike za Gabrijeline arije 1Foto: Momčilo Veljković

Poznata operska pevačica iz Požarevca, Gabrijela Ubavić, održala je solistički koncert “S ljubavlju” pred prepunom salom Centra za kulturu.

U njenoj muzičkoj pratnji bile su Snežana Tintor Favaca – violina, Mima Vrbanić – violončelo i Nevena Živković – klavir. Nastupile su i članice poznatog gradskog ženskog hora “Barili”, pod dirigentskom palicom Katalin Tasić. Specijalni gost bio je tenor iz Libana, Bešir Mufarež, solista londonske Kraljevske opere. Svoju poznatu sugrađanku, Požarevljani su mogli da čuju i vide baz plaćanja ulaznica, jer je on za njih bio besplatan. Osim gradskih čelnika, među kojima je bio i gradonačelnik Bane Spasović, koji je pevačici uručio cveće, koncertu su prisustvovali i ambasadori Austrije, Ukrajine i Palestine.

Sve nabrojano učinilo je da ljubitelji klasične muzike koji nisu bili na koncertu u Požarevcu mogu samo da žale zbog toga, nadajući se da će Gabrijela nekada negde ponoviti koncert sa istim umetnicima.

Ipak, činjenica da je ovaj spektakl održan drugog dana Božića te da je cela sala aplaudirala uz ovacije tokom izvođenja pesme posvećene ovom prazniku svih umetnika sinoćnjeg programa, ipak tera na zaključak da je 8. januar u Požarevcu bio jedinstven kada su u pitanju muzički događaji grada. Uz podsećanje da smo neposredno pred novogodišnje praznike imali i koncert požarevačkog Simfonijskog orkestra „Gvardia“, može se kazati da je na prelasku iz 2016. u 2017. godinu Požarevac bio muzički centar Srbije, kada je klasika u pitanju.

Naravno, nisu samo klasične melodije činile repertoar koncerta Gabrijele Ubavić, već su posetioci mogli da čuju i šansone, romanse i sve ono što izvedeno u stilu ove operske dive dobija poseban sjaj.

– Veoma sam uzbuđena i zahvalna svima koji su bili na sceni na naporu da priuštimo publici jedan ovakav koncert. Drago mi je i što su Požarevljani prisustvovali u ovako velikom broju, što pokazuje da ovaj grad poštuje i ceni muziku koja i nije u velikoj meri zastupljena u domaćim medijima. Pozdravljam naročito one koji su došli iz drugih gradova po ovako hladnom vremenu da večeras budu sa nama. – navela je Gabrijela Ubavić

Među onima koji su došli iz drugih gradova su i trojica ambasadora, i to ambasador Austrije NJ.E. Johnes Ajgner, Ukrajine,NJ.E Oleksandr Aleksandrović kao i Palestine, NJ.E Mohamed Nabhan. Njihov domaćin, gradonačelnik Požarevca Bane Spasović, i sam oduševljen koncertom, obradovao je Gabrijelu buketom cveća na sceni a na svom FB nalogu je napisao:

 Teški vremenski uslovi na putevima nisu sprečili drage goste grada Požarevca, ambasadore Austrije, Ukrajine i Palestine kao i veliki broj sugrađana da prisustvuju koncertu naše Gabrijele Ubavić. Muzička pratnja, hor Barili i specijalni gost Bechara Moufarrej bili su posebno inspirisani i svima su nam podarili veče za pamćenje. Hvala. -napisao je gradonačelnik odmah nakon koncerta.

Gabrijela Ubavić diplomirala je solo pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Nikole Mijailovića, a magistrirala 2011. godine u Beču, na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti, na odseku za operu i muzičku dramu. Ona već godinama uspešno nastupa širom Evrope: u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Poljskoj, Italiji i Češkoj, gde je, 2013. godine, osvojila prvu nagradu na operskom takmičenju “Antonin Dvoržak”. Iste godine pohađala je i masterklas u Španiji kod čuvene operske dive Monserat Kabalje, što je svojevrsno priznanje njenom pevačkom umeću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari