Ove godine 1.000 izvođača na Nišvilu 1

Na ovogodišnjem Nišvil džez festivalu postavićemo novi rekord- imaćemo 20 stejdževa, 250 programa i 1.000 izvođača, a očekujemo da će neki segment festivala u Tvrđavi videti oko 200.000 posetilaca, saopštio je juče Ivan Blagojević, direktor Nišvila, koji beleži 24. izdanje pod tim imenom, a 35.to od nastanka niškog džez festivala na koji se naslanja.

Na prvoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare Blagojević je kazao da će Nišvil trajati deset dana- od 3. do 12. avgusta, a zvanični program četiri dana- od 9. do 12. avgusta. Prema njegovim rečima, hedlajner prve večeri biće Keni Geret, druge- Omar Hakim i Mat Bjanko, treće- Liza Simon, a četvrto- Džipsi kingsi, koji su i ovogodišnji dobitnici Gran prija Nišvila „Šaban Bajramović“ za fuziju džeza sa drugim muzičkim pravcima.Na festivalu će nastupiti i bendovi iz Rusije i Kine. Otvoriće ga „mešavina“ niških i francuskih mladih snaga, njih oko 40, okupljenih u bendu Monségur Youth Big Band ft. Guests from Niš, a zatvoriti Najda South Side Orchestra, koji predvodi niški muzičar Dejan Najdanović Najda. U okviru programa „Prijatelji Šabanu“ 7. i 8. Avgusta nastupiće sedam orkestara, među kojima su Kal, Vladan Vučković Paja and Spiritus Movens, Moderato, orkestri Nina Ademovića i Žarka Stamenkovića.

Nišvil će početi pozorišnim festivalom „Najbolje južno od Bitefa“, na kojem će moći da se vide pozorišne i baletske predstave 16 trupa sa različitih svetskih meridijana. Filmski program festivala (Nišvill Movie Summit), koji će od 5. avgusta moći da se vidi na Letnjoj pozornici u Tvrđavi, otvoriće koncert slovenačke grupe Lajbah, kada će biti prikazan i dokumentarni film o njenom koncertu u Severnoj Koreji. Književni program festivala trajaće dva dana, a na Striporami će „prvi put u Srbiji“ gostovati crtač „Supermena“. U zadružnom domu u Trupalu biće održano i jednodnevno muziciranje „Kantri na selu“.Nišvil, muzičare i publiku „opsluživaće“ i više od 300 mladih volontera.

– Velika je šansa da na ovom festivalu, u turskom Hamamu u Tvrđavi, otvorimo Džez muzej. U tom muzeju će pored ostalog svoje mesto naći i Šaban Bajramović, odnosno njegov spomenik od gipsa, koji će biti identičan njegovom spomeniku od bronze koji je postavljen pored amfiteatra na Nišavskom keju. Nažalost, u poslednjem trenutku je „otpalo“ bratimljenje Niša sa američkim Nešvilom- što je naša stara ideja, pošto je gradonačelnica podnela ostavku- rekao je Blagojević.

Prema njegovim rečima, za organizaciju ovogodišnjeg festivala potrebno je ukupno 63, 5 miliona dinara. Grad je izdvojio 25 miliona dinara, Ministarstvo kulture, kroz konkurs i posebne projekte i pomoć- 5,3 miliona, a Ministarstvo turizma- 3,5 miliona. Među stranim donatorima najveći je ambasada SAD u Beogradu. Festival ove godine nema generalnog sponzora, a među sponzorima nema NIS-a i Filipa Morisa, koji su ga nekada podržavali.

RAZMIŠLJALI…

– Razmišljali smo i o dovođenju Nore Džons, DžemRovaja, Brajana Ferija, Toma Džonsa, Santane… Ipak, festival nema dovoljno novca za njihove koncerte ili bi imao novca za gostovanje nekih od njih, ali bi u tom slučlaju ostao bez brojnih drugih bendova. Nije još vreme- rekao je Ivan Blagojević.

MUZIČARI NE STIŽU PREKO NIŠKOG AERODROMA

– Niški erodrom nema dovoljno kapaciteta da preveze sve turiste ili muzičare uvreme održavanja Nišvila. Svi avioni koji u to vreme sleću u Niš su puni, pa muzičari stižu sa aerodroma u Prištini, Skoplju i Sofiji- kaže direktor Nišvila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari