Ove koncerte izvođača iz Srbije je (umalo) sprečila hrvatska politika: Index.hr povodom zabrane "cajki" u Puli 1Foto: Printscreen

Zabrana koncerta Duška Kuliša i gostiju u Puli definitivno nije prvo uplitanje politike u muzički ukus i neukus Hrvata, piše Index.hr.

Scenario je gotovo svaki put bio isti – na jednoj strani politika ili političari, a na drugoj izvođači iz Srbije. Među njima su bile narodnjačke zvezde, rok zvezde i pesnici.

Nije nevažno napomenuti da niko od zabranjenih nije izvodio pesme o klanjima, veličao fašiste ili Miloševića ili na bilo koji način u svojim pesmama pozivao na mržnju na nacionalnoj, rodnoj, rasnoj ili verskoj osnovi.

Bajagu zabranili (za)branitelji

Koncert Bajage koji je u Karlovcu na Danima piva trebalo da bude održan 2018. godine sprečile su braniteljska udruženja. Organizatori su otkazali Bajagin koncert zbog pritiska zabraniteljskih udruženja, a dobar deo hrvatske javnosti se snažno usprotivio zabrani Bajage.

Bajagu zabraniteljska udruženja ne podnose zbog urbane legende da je pevao četnicima u Kninu. Nikada nije pronađen nijedan dokaz da je Bajaga, inače rođen u Bjelovaru, ikada pevao četničke pesme ili rekao bilo što protiv Hrvata i Hrvatske.

Zabranitelji su i iduće godine pokušali stopirati Bajagin koncert u Pločama.

Branitelji vs. Brena

Krajem 2000-ih glavni problem u hrvatskom javnom prostoru bili su koncerti Lepe Brene koja je 2009. godine napunila zagrebačku Arenu. Protiv Fahrete Živojinović digla su se sva braniteljska udruženja pa su je nakon zagrebačkih napale i splitske.

U Zagrebu su branitelji protestovali protiv Brene. Njih se te 2009. godine pred Arenom okupilo 300-tinak te su pokušali sprečiti koncert nekad najveće jugoslovenske zvezde. Sve što su protiv Brene imali je njena fotka u kostimu koji nalikuje maskirnoj uniformi.

Vinkovci vs. Rade Šerbedžija

Godine 2021. Rade Šerbedžija je tokom koncerta u Lisinskom izjavio da mu je koncert u Vinkovcima zabranjen i da je to bio potez gradonačelnika Ivana Bosančića. Koncert je zaista otkazan, ali je Šerbedžija potvrdio da traže novi datum.

„O koncertu Rade Šerbedžije u sklopu Filmskog festivala glumca u Vinkovcima razgovarali smo s organizatorima festivala i složili se kako navedeni datum održavanja koncerta nije odgovarajući. Organizator Filmskog festivala glumca jedini je bio u direktnoj komunikaciji, niko ispred Grada Vinkovaca nije razgovarao s Radom Šerbedžijom.

Koncert je planiran u nedelji kada se prisećamo najveće tragedije hrvatskog naroda u novijoj istoriji, kada u miru i s pijetetom odajemo počast žrtvama Vukovara i našega kraja“, rekao je tada Bosančić. Šerbedžija je u Vinkovcima zapevao godinu dana kasnije.

Đurđevac cajke potpuno zabranio na tri dana

Gradske vlasti Đurđevca donele su odluku o zabrani izvođenja i emitovanja „cajki“ u ugostiteljskim objektima i na terasama za vreme Picokijade 2022. godine.

„U ugostiteljskim objektima koji se nalaze na Trgu sv. Jurja i Starogradskoj ulici u Đurđevcu može se izvoditi samo primerena tradicionalna i zabavna muzika”, objavile su gradske vlasti tom prilikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari