"Turbofolk je smeće od muzike, ali je i zabrana takođe smeće": Različite reakcije na zabranu "cajki" u Puli 1Arhivska fotografija: promo/Pula Film Festival

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić zabranio je koncert koji je trebalo da bude održan 25. marta u pulskom Domu sportova jer nije zadovoljan vrstom muzike koja je najvaljena. A najavljeni su Duško Kuliš, Dragan Kojić Keba, Ana Bekuta i Zorana Mićanović.

Ovaj potez izazvao je različite reakcije u hrvatskoj javnosti. Hrvatski mediji danas podsećaju na brojne nastupe i koncerte izvođača srpske popularne muzike u Hrvatskoj, navodeći i primer pune hale u Zagrebu na koncertu Aca Pejovića.

Nenad Marjanović, kojem je nadimak Dr. Fric, basista kultnog pulskog benda KUD Idijoti i kolumnist Glasa Istre, prokomentarisao je ovu odlulu rečima: „Zoričić je pritajeni nacionalist“.

„Radi se eklatantnom nacionalisti. Uopšte nije vođen idejom umetničkog dojma tih izvođača, on je pritajeni nacionalista koji ne podnosi nikakve manjine, a uspeo se prodati kao nekakav liberal. Na sreću, sad će se i preko Učke znati kakav je. Bio je direktor gimnazije zahvaljujući IDS-u, nije pao s neba, neko mu je dao legitimitet u toj školi. Mi autentični Puležani znamo o kome je reč. To su ljudi protiv kojih sam se ja kroz punk i KUD Idijote borio, ali, evo, ušao je na mala vrata“, kaže Dr. Fric, prenosi Index.hr.

Veruje da pulski gradonačelnik zapravo voli turbofolk.

„Tip kod kuće to sluša. On je klasični licemer. Čim je postao gradonačelnik, ispred svoje kancelarije na gradski trg je doveo vojnu klapu da peva četiri pesme od Tompsona. Dobio je izbore na krilima IDS-a i sad se krenuo praviti pametan“, dodaje Dr. Fric.

Na pitanje kako Pula uopšte diše, slušaju li se rok, pank ili cajke.

„Nije to ništa drugačije nego u drugim gradovima. Otišao je svatko ko valja, rekao bi Rambo Amadeus. Promenila se struktura ljudi. Inače sam kolumnista Glasa Istre i vlasnik portala Regional Express i idem na utakmice – mi gostujemo na vlastitom terenu kad igra Hajduk u Puli. Pula je postala deo Hrvatske. Jedno vreme je bila drugačija, tolerantna, a, evo, sad imamo na vrhu čoveka koji će sutra isto ovo napraviti homoseksualcima. Napravio je to ne znajući da je taj muzičar Kuljiš koji je trebalo da nastupi ustvari Dalmatinac“, smatra Dr. Fric.

Filip Zoričić, gradonačelnik Pule, rekao je za Index.hr da to nije muzika za javni prostor grada Pule i da on ne ulazi u privatne prostore.

„To nije primereno za ovaj grad, iza toga stojim i neću od toga odustati. To je razlog otkazivanja. Jer Pula pripada drugom identitetu, kad govorimo o Evropi, Mediteranu, Zapadu i tako dalje, vis-a-vis koncerta koji dolaze ovo leto, koji su dolazili pre toga… Mislim da ne. Ovo je turbofolk muzika, nije narodna muzika. Kad govorimo o narodnoj, pravoj, iskonskoj narodnoj muzici, to je nešto drugo. A turbofolk, po mojim mjerilima, dok sam gradonačelnik, nije primerena za grad Pulu“, istakao je.

Pevačica Ana Bekuta, jedna od izvođača koji je trebalo da nastupe u Puli, oglasila se na svom Instagramu nakon što je gradonačelnik Pule zabranio održavanje koncerta.

Objavila fotografiju s letovanja u Istri i otkrila da je tamo redovni gost.

„U Istri sam u poslednjih 40 godina letovala barem deset puta. Jer, kako kažu moji prijatelji, imam ukusa. Za mene je Istra jedna od najlepših regija naše bivše države. Hrana je fantastična, krajolik je prelep, svi moji domaćini su bili neverovatni i tretirali me kao kraljicu. Tako, primetila sam, tretiraju svakog svog gosta. Odakle god on dolazio“, započela je.

„Ako mi dozvole akteri današnjih vesti da im dam jedan savet iz života: Kada ti se program ne sviđa, prebaci ga. Kada ti se kafić ne sviđa, promeni ga. Kada ti se koncert ne sviđa, ne kupuj kartu. Vrlo je jednostavno. Live and let live. Sing and let sing. Vidimo se u Osijeku“, napisala je.

Goran Vojković je u autorskom tekstu za Index.hr istakao da je ova zabrana „idiotska“.

„Evropske „multikulturalne i multietničke vrednosti“ podrazumevaju upravo poštovanje prava drugih – pa, eto, i tuđeg muzičkog običaja ma koliko nam on bio stran, neslušljiv i negledljiv. Jednostavno, zabrana tuđih vrednosti koje nas ničim ne diraju ili ugrožavaju (ovaj koncert sigurno nikoga ne ometa da uživa u klapama ili operi), zabrana u ime nekih valjda viših vrednosti je licemerje. Takva zabrana ne odražava nikakvu multikulti Evropu, već jednu posebnu kategoriju elitističkog balkanluka, nametanja svojeg kao ispravnog, i to ljudima koji ti na bilo koji način ne smetaju“, istakao je Vojković.

Prema njegovim rečima, cela priča je u onoj temeljnoj postavci liberalnog društva da sloboda pojedinca ide do granice slobode drugog pojedinca.

„Ako neko uredno zakupi dvoranu i organizuje koncert, treba li ikome taj koncert smetati? Naravno, ako se tamo promovišu poruke mržnje, uzdižu totalitarni režimi i slično, onda je to stvar javnog interesa, DORH-a i policije, ali opet ne lokalne samouprave. Ukratko, turbofolk je smeće od muzike, ali je i zabrana koncerta takođe smeće. Slušaj svoje i pusti druge da slušaju svoje. Zabranama se ne pokazuješ kao multikulti Evropljanin, već upravo obratno, kao licemerna osoba kojoj su evropske vrednosti nerazumljive i strane. Ako je netko u ovome ispao Balkanac – onda su to ovi koji bi turbofolk zabranjivali, a ne ovi što bi ga slušali“, navodi se u tekstu na Index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari