Ovo je lista najplaćenijih glumaca i glumica za ovu godinu: Jedna stvar je upadljiva i ponižavajuća 1GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia

Pre desetak godina holivudske zvezde znale su da je njihovo mesto na A-listi sigurno ako je njihov film zauzeo prvo mesto na blagajnama bioskopa.

Danas se uspeh meri i brojkama na Netfliksu ili saopštenjem za javnost o popularnosti filma na platformi HBO Max. Digitalna revolucija možda je promenila stvari iz korena, ali filmski glumci zarađuju više nego ikada.

Zarada od 20 miliona dolara po filmu bila je standard ’90-ih, no danas je taj iznos puno veći. U nastavku otkrijte koje su to zvezde ponele titulu najplaćenijih u ovoj godini.

Pogledajte liste, a onda uporedite kolika je zarada najbolje plaćenog glumca, a kolika je zarada najbolje plaćene glumice. Jednakost pre svega, naravno ironični smo.

1. Tom Kruz – 100 miliona dolara

Zahvaljujući nastavku kultnog filma Top Gun, koji je prvi put premijerno prikazan pre više od 30 godina, Kruz je dospeo na vrh ove liste. U avgustu je Top Gun: Maverick prikupio 1.37 milijardi američkih dolara na blagajnama širom sveta.

2. Vil Smit – 35 miliona dolara

Za Smita je ova godina krenula neslavno nakon dodele Oskara i šamara kojim je pred svima „počastio“ komičara Krisa Roka. Ipak, prema kompaniji BBC, njegov film Emancipation dobio je većinom pozitivne kritike, te se glumac sa zaradom od 35 miliona dolara našao na drugom mestu ove liste.

3. Leonardo Dikaprio – 30 miliona dolara

Dikaprijev spisak hvaljenih filmova, uključujući Shutter Island, Django Unchained i Once Upon a Time in Hollywood, doneo mu je sjajnu zaradu tokom godina. Poslednji film, koji je glumcu (48) doneo 30 miliona dolara, je Killers of the Flower Moon.

4. Bred Pit – 30 miliona dolara

Pitova dugogodišnja karijera u filmskoj industriji dovela je do toga da glumac ima visoka primanja. Nakon ostvarenja Bullet Train glumac (58) potpisao je unosan dogovor od 30 miliona dolara, koliko će mu doneti uloga veterana vozača Formule 1 u filmu kompanije Apple Studios.

5. Dvejn Džonson – 22.5 miliona dolara

Svestrani The Rock prešao je put od opakog rvača do jedne od najbolje plaćenih filmskih zvezda u Holivudu. Za svoju prvu ulogu superjunaka u ostvarenju Black Adam plaćen je pozamašnih 22.5 miliona dolara. Dodatnu zaradu ostvaruje promovišući film na svojim društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati ga preko 350 miliona ljudi.

Na listi zatim slede glumci: Vil Ferel, Kris Hemsvort, Vin Dizel, Tom Hardi, te Hoakin Finiks, koji svi dele zaradu od po 20 miliona dolara ove godine. Kada je reč o holivudskim glumicama, lista najplaćenijih izgleda ovako:

1. Margo Robi – 12.5 miliona dolara

Australijska glumica postala je najplaćenija glumica 2022. godine zahvaljujući glavnoj ulozi u filmu Barbie, koji joj je doneo zaradu od 12.5 miliona dolara. Talentovana umetnica (32) zaigrala je s nekim od najvećih imena Holivuda, poput Breda Pitt, Leonarda Dikaprija, Vila Smita, Šarliz Teron, te Nikol Kidman.

2. Sandra Bulok – 10 miliona dolara

Dugogodišnja karijera ove umetnice (58) donela joj je milione dolara na bankovni račun. Prema časopisu Showbiz Galore, Oskarovka je ove godine zaradila 10 miliona dolara za glavnu ulogu u filmu The Lost City.

3. Zendaja – 10 miliona dolara

Disney zvezda Zendaja zabeležila je veliki uspeh u filmu Spider-Man: No Way Home, a od tada je glumila u brojnim drugim ostvarenjima uključujući Dune i seriju Euphoria. Fanovi će je gledati u filmu Challengers, za koji je plaćena 10 miliona dolara.

4. Mili Bobi Braun – 10 miliona dolara

Britanska glumica ima samo 18 godina, a već je svrstana među najplaćenije glumice Holivuda. Osim što je glumila (i odrastala) u Netfliksovom hitu Stranger Things, Braun je ogromnu svotu novca zaradila glumeći u Enola Holmes 2, gde se pojavila sa Henrijem Kavilom. Ovaj naslov doneo joj je zaradu od 10 miliona dolara.

5. Lejdi Gaga – 10 miliona dolara

Ostvarivši uloge u filmovima A Star is Born i House of Gucci, čuvena pevačica (36) pokazala je da joj i te kako ide i gluma. Uskoro će se ponovo vratiti na ekrane kako bi oživela lik Harli Kvin u nastavku megahita Joker. Za ulogu partnerke Hoakina Finiksa Gaga je potpisala unosan ugovor vredan 10 miliona dolara.

Nakon Gage listu nastavljaju: Dženifer Lopez, Gal Gadot, Emili Blant, Džejmi Li Kertis, te zvezda serije Queen’s Gambit Anja Tejlor-Džoj, koja se na 10. mestu našla sa zaradom od 1.8 miliona dolara.

Izvor: Index.hr

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari