Ove godine na “Sofestu” se takmiče i filmovi drugih država u kojima su producentske kuće iz naše zemlje bile manjinski koproducenti. Tom prilikom Živorad Milosavljević, predsednik Festivalskog odbora i opštine Sopot istakao je su ovde rođene mnoge značajne filmske karijere i učinjeni prvi koraci u stvaranju novih imena jugoslovenske i srpske kinematografije. Odrednica ovogodišnjeg festivala, sažeta je u sloganu „Sve naše varljive godine“ .

Na taj način obeleženo je pet decenija od velikih demonstracija 1968. godine, što je bio i povod za temu i izložbe plakata „1968/2018“, koja je postavljena u Galeriji CZK „Sopot“. Član Odbora „Sofesta“ Aleksandar Avramović na otvaranju izožbe istakao je da su se Studentske demonstracije, koje su na našim prostorima završene ekspresno, same nametnule kao ideja. -Ono što je Josip Broz smislio: burni društveni pokret koji je završen simboličnim vraćanjem ključeva fakulteta njihovim dekanima i igranjem Kozaračkog kola bogom je dano za film. O refleksiji 68. u filmu biće reči i na panel diskusiji zakazanoj na ovom mestu za 6. jul – saopštio je Avramović.

Pola veka od kada je Vojislav Borisavljević prvi put komponovao muziku za film za ostvarenje „Višnja na Tašmajdanu“ obeleženo je koncertom Umetničkog ansambla MO „Stanislav Binički“, pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića. Njemu je „Sofest“ darovao nagradu za životno delo za muzičko stvaralaštvo i veliki doprinos filmskoj umetnosti i kulturnom nasleđu. Laureatu je Statuetu slobode uručio dramski pisac i reditelj Bratislav Petković, koji je primetio da je svako priznanje malo za ovakvu karijeru. Borisavljević je poručio da je srećan što je nagrađen za film koji je radio kada je imao samo 21 godinu i istakao da muzika u filmu mora da bude u drugom planu.

– Prvi put sam na ovom festivalu i nadam se da će trajati kao i ja i više – naglasio je Borisavljević. Svečanost otvaranja upotpunio je nastup glumaca Igora Pervića, koji je otpevao numeru “Flojd” iz čuvenog dela “Nacionalna klasa”, dok je aplauze publike pobrao razigrani KUD „Kosmaj“ iz Sopota. Na otvaranju je emitovano 12 minuta dokumentarnog filma „Filmskih novosti“ iz 1968, dok je festival otvorilo ostvarenje Predraga Velinovića „Nigde“. Do 7. jula biće prikazana 23 filma, od toga 15 u takmičarskom programu, a prvi put ove godine uključena su dela iz drugih država u kojima je Srbija manjinski koproducent. Festival će se završiti uručenjem nagrada, a u čast laureata biće prikazano „Varljivo leto ’68“ Gorana Paskaljevića. U. Miletić

Projekcija nagrađenih ostvarenja 9. jula u Domu omladine

Nagrađena ostvarenja 47. „Sofesta“ biće besplatno prikazana u Domu omladine 9. jula. O laureatima će odlučivati glumci Hristina Popović i Igor Đorđević i reditelj Bojan Vuletić, a biće dodeljena priznanja za najbolju režiju, žensku i mušku ulogu, kao Gran pri i nagrada publike.