"Oživeće" neolitski čovek iz Lepenskog Vira 1foto FoNet Milica Vučković

Naš zadatak je bio da na već postojeće arhitektonsko rešenje, koje u suštini predstavlja vremensku kapsulu, učitamo što više sadržaja i naslova sa ovih prostora, i da to ostavimo za budućnost čovečanstvu, što je negde i tema cele izložbe – opisao je koncept kojim će se Srbija predstaviti na svetskoj izložbi Dubai Expo 2020, kreativni direktor Lazar Bodroža.

Juče su u TC Galerija Beograd predstavljeni i učesnici izložbenog programa: Slobodan Trkulja, Stefan Milenković, Lena Kovačević, Nele Karajlić, Aleksandra Denda, Ivana Vasić, Igor Pastor…

Do otvaranja izložbe koja okuplja 192 zemlje sveta i više od 25 miliona učesnika, ostalo je manje od nedelju dana. Ona se otvara 1. oktobra a trajaće do 31. marta sledeće godine. Dubai Expo ugostiće kreativce, inovatore, naučnike, državnike… a Srbija će se predstaviti pod sloganom Srbija stvara ideje: Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost.

Prema Bodrožinim rečima, oni su se trudili da prodru što dublje u prošlost te je istorijski momenat koji obrađuju na izložbi Civilizacija Vinče, sa idejom da je predstave svetu. On je kazao da je forma predstavljanja Srbije u Dubaiju prožeta futurizmom, koji se tamo vidi na svakom koraku, ali i mitovima, legendama i usmenim predanjima, zato što domaćini gaje veliki afinitet prema tim formama, a mi u njima ne manjkamo.

„Trudili smo se da sadržaj upakujemo u futurističku formu, ali da i ujedno ostanemo dosledni autentičnom nasleđu ovih prostora. Sam Paviljon (na kome Srbija izlaže) funkcioniše kao nelinearno dramsko timsko iskustvo gde će ljudi moći da prate razne narativne matrice kroz filmsku formu, ali i formu grafika, animiranih elemenata, VR izložbu…“, najavio je Bodroža.

On je dodao da će tokom izlaganja biti održan događaj u saradnji sa Biosensitive lateral, gde će, uslovno rečeno, biti oživljen neolitski čovek iz Lepenskog Vira, koji će interagovati sa publikom u realnom vremenu, uz pomoć metahumane tehnologije. U pitanju je rezultat saradnje naučnice Sofije Stefanović sa domaćim stručnjacima u gejming industriji. Srbija će predstaviti svoje istaknute umetnike, kreativce i inovatore. Uz pomoć virtuelne realnosti prikazaće svetu šta su čovečanstvu ostavili najveći ovdašnji umovi – Nikola Tesla, Milutin Milanković, Mihajlo Pupin… Kroz atraktivan i originalan program nastupa Srbije, koji za šest meseci podrazumeva više od 150 različitih događaja , što na samom Paviljonu, što na nekim od Expo lokacija.

Posetioci će moći da se upoznaju i sa tradicionalnim srpskim vezom i za ovu priliku specijalno dizajniranim ručnim radovima, u saradnji sa Etno mrežom Srbije, a Ansambl Kolo će ponuditi jedan drugačiji i nikad viđen nastup koji objedinjuje srpsku tradiciju i ideje moderne Srbije.

Centralno mesto u predstavljanju Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju zauzima arhitektonski upečatljivi paviljon površine 2.000 kvadrata. Paviljon će biti u potpunosti digitalizovan i pružiće mogućnost virtuelnog putovanja kako kroz različite realnosti, različite vremenske periode tako i kroz različite prostore.

Učesnici programa

Uz podršku dva nacionalna hrama kulture – Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta u Beogradu, u programu će učestvovati Stefan Milenković, Slobodan Trkulja i Balkanopolis, Goran Bregović, Nele Karajlić u muzičkom projektu koji realizuje u saradnji sa Milenkovićem, kao i muzičari svetskog ranga Nenad Vasilić, Lena Kovačević, džez umetnica Aleksandra Denda, bendovi Eyot i Naked, glumica i pevačica Jelena Gavrilović, koreograf i baletski umetnik Igor Pastor, kostimografkinja Ivana Vasić Inglish, Petar Marić (osmostruki svetski šampion električne harmonike), plesna grupa talentovane dece koja je svetski prvak u formacijama…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari