Pančevačko Bijenale umetnosti počinje 31. oktobra 1Foto: KCP promo

Devetnaesto izdanje manifestacije Bijenale umetnosti, pod nazivom „Smrt umetnosti, živela umetnost!“ biće održano od 31. oktobra do 27. novembra u više izlagačkih prostora u Pančevu, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva.

Ivana Markez Filipović, urednica vizuelnog programa Kulturnog centra Pančeva je istakla da je Bijenale umetnosti najstarija međunarodna umetnička manifestacija u Pančevu, kao i da je imala zadovoljstvo da odabere mešovit autorski tim, koji čine dva umetnika i dva istoričara umetnosti.

Članica autorskog tima, Ivana Bašičević Antić, je o sloganu „Smrt umetnosti, živela umetnost“ rekla: „Ovaj naslov govori o našoj dugogodišnjoj profesionalnoj potrebi da tragamo za pravim vrednostima u umetnosti. Aktivnost umetnika koje smo izabrali, koja je njih dovodila do ozbiljnih pritisaka sredine, govorila je o tome da su oni i dalje u tu umetnost verovali. Ideja „živela umetnost“ je bila vodilja čitavih njihovih profesionalnih karijera“. O konceptu ovogodišnjeg Bijenala ona je dodala: Pokušali smo da se okrenemo istorijskim momentima koji su izuzetno bitni u današnje doba, u kome se često pokušava brisati prošlost u svim aspektima – pa i u savremenoj umetničkoj praksi. Toj prošlosti smo se okrenuli da vidimo gde su načinjeni radikalni iskoraci, kako su oni načinjeni, i koju su osnovu dali za određene pojave u savremenoj umetnosti“.

Sanja Latinović, članica autorskog tima, je naročito izdvojila originalne Zenitove časopise, koji će biti prikazani na Bijenalu. „Pored originalnog časopisa, biće prikazani i neki radovi koje smo pozajmili iz Narodnog muzeja. Ljubomir Micić je imao sluha da prepozna progresivnost tih radova i da ih prikazuje kroz te časopise“.

Devetnaesto Bijenale umetnosti u Pančevu, koje se ove godine održava pod nazivom „Smrt umetnosti, živela umetnost!“, biće svečano otvoreno 31. oktobra u 18 časova u Narodnom muzeju u Pančevu. Četvoro umetnika će, tom prilikom, izvesti svoje performanse u dva različita prostora – Slavko Bogdanović, Slobodan Era Milivojević, Dragan Vojvodić i Katarina Jovanović Alfa.

Stevan Vuković, član autorskog tima se osvrnuo na ovogodišnji odabir performansa: „Mi smo rešili da pozovemo umetnike da, umesto naše priče na otvaranju, izvedu konkretne radove. Imamo različite generacije umetnika, a kod svih izvođenja je telesnost bitna. Mislim da će ovaj živi deo jako dobro dopuniti to što u dokumentarnom delu teško možemo dokučiti kako je ova umetnost izgledala“.

Pred sam kraj Bijenala, deo programa će biti održan u Gete institutu u Beogradu. U ovom prostoru će 26. novembra biti organizovan okrugli sto i predstavljen festivalski katalog, kao i autori i tekstopisci koji su učestvovali u stvaranju i predstavljanju modela mišljenja u umetnosti, poznatog pod nazivom „Druga linija“.

Selman Trtovac, član autorskog tima je, povodom ovog događaja, rekao:  „Gete institut ima veliki interes da učestvuje u Bijenalu, jer mi kao autorski tim ne vidimo ovu manifestaciju kao završenu formu, već upravo kao platformu za dalji rad i razvoj mišljenja koji bi se protezao i naredne dve godine. Pre svega jer je 2021. stoti jubilej godine kada je rođen Jozef Bojs, koji će biti predstavljen u radu Zorana Popovića, kao i godine rođenja Dimitrija Bašičevića Mangelosa, što je zanimljiva koincidencija“.

U okviru ovogodišnjeg programa radove će uzložiti 20 umetnika iz Srbije i Hrvatske, među kojima su Todosijević Raša, Bilanović Milica, Bogdanović Slavko, Džafo Nikola, Ilić Siniša, Jovanović Katarina, Alfa, Kuda org, umetnička grupa, Milivojević Era, Petrović Tijana, Popović Zoran, Rakić Milica, Stupar Slobodanka, Todorović Zoran, Tokin Vesna, Treći Beograd – umetnički kolektiv i Pavlović Velјko, Vojvodić Dragan, Sanja Iveković, Armanini Ivana  i Golub Marko, Frelih Vladimir i Stojnić Damir (Hrvatska). Učešće u ovogodišnjem programu uzeće i teoretirači Ješa Denegri, Reinz Seraina, Dr Ivana Bašičević Antić, Dr Selman Trtovac, Stevan Vuković, Sabine Hensgen i Andrej Monastirski.

Bijenale umetnosti realizuje Kulturni centar Pančeva, uz pokroviteljstvo grada Pančeva i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari