"Panta rei" i "Rekvijem za gospođu J" u trci za Zlatni šlep 1

Na programu jedanaestog izdanja Vukovar film festivala, koji je počeo sinoć, naći će se čak 80 ostvarenja na deset festivalskih lokacija.

Pored pobedničkog filma ovogodišnjeg Berlinala „O telu i duši“ redateljke Ildiko Enjedi, publika u Vukovaru, ali i u susednom Osijeku, Valpovu, Belom Manastiru imaće priliku da u šest narednih dana pogleda i nove filmove Mihaela Hanekea, Fatiha Akina i Andreja Zvjaginceva.

Naslovi iz takmičarske konkurencije dugometražnog igranog filma uglavnom su premijerne poslastice: „Iz ništavila“ Fatiha Akina i „Jupiterov mesec“ Kornela Mundruca, koji su se ove godine takmičili za Zlatnu palmu u Kanu, zatim „Wilde Maus“ Josefa Hadera i „Ana, ljubavi moja“ Kalina Petera Necera, sa programa u Berlinu. Srpski film „Rekvijem za gospođu J“ Bojana Vuletića nalazi se u ovoj konkurenciji, uz najavljeno gostovanje filmske ekipe. Boje domaćina predstavljaće hvaljeni film „Mrtve ribe“ Kristijana Milića, reditelja koji je dobitnik dve Zlatne arene u zadnjih deset godina.

U takmičarskoj selekciji kratkometražnog igranog filma jedan od devet filmova jeste ostvarenje „Kamen u ruci“ srpskog reditelja Stefana Ivančića, asistenta na FDU. Film prati jedanaestogodišnjaka Ivicu koji dane provodi s prijateljima, igrajući fudbal i lutajući neistraženim područjima svog grada. Kada saznaje da mu se roditelji razvode, postaje ogorčen… Film je prikazan na ovogodišnjem Kanskom festivalu, u sklopu posebnog programa ACID Trip #1 Serbia.

U veoma zanimljivoj selekciji dokumentarnog filmskog programa, takmičiće se, između ostalih, hrvatski film „Život od milion dolara“ reditelja Roberta Zubera koji prati slučaj devojčice Nore Šitum, čiji su roditelji posle njene smrti krenuli u privatnu istragu tražeći odgovor gde je novac koji se prikupljao za lečenje; češki film „Voli me, ako možeš“, kamerom sledi život tri invalida u potrazi za (seksualnom) ljubavi, austrijski film „U potrazi za Edit“, autor istražuje život svoje prabake za koju saznaje da je bila poznata KGB špijunka i vodila dvostruki život… „Prljave igre“ nemačkog novinara Benjamina Besta istražuje korupciju u vrhunskom sportu, od fudbala nadalje. Za film „Panta rei“, našeg proslavljenog glumca, producenta i reditelja LJubiše Samardžića, koji se nalazi u ovoj selekciji, vlada ogromno interesovanje publike. „Panta rei“ je dokumentarni prikaz jednog vremena, putem svedočanstva LJubiše Samardžića, i oslikava zlatno doba jugoslovenskog filma od 50-ih godina XX veka do danas. Kao narator, LJubiša vodi gledaoca kroz kolaž anegdota i sete, filmskih inserata i bogate arhive; kroz lični dnevnik prikazana je zapravo detaljna istorija domaće filmske, televizijske, kulturne i umetničke scene.

Izuzetno atraktivan za publiku jeste program Svet gde festival donosi mešavinu komercijalnih i nagrađenih umetničkih filmova. Film „120 otkucaja u minuti“ Robina Kampila, koji je osvojio kanski Gran pri, „Bez ljubavi“ Andreja Zvjaginceva, nagrada žirija u Kanu. Pored toga, tu su i interesantni prateći programi „Viking invazija“, „Francuski fokus“, zatim komercijalni dokumentarni filmovi jednako prepoznati od publike, kritike i medija, koji se prikazuju se na brodu Bajadera i tokom projekcija se plovi Dunavom. Ovaj program ujedno će biti i najava za skorašnji početak emitovanja kablovskog televizijskog kanala DOKUTV – odabrao Đelo Hadžiselimović, a pored projekcija u pratećim programima, tu su i radionice filma za decu, scenaristička radionica, promocije knjiga, tribine, retrospektiva Kristijana Munđija.

O tome ko će dobiti Zlatni šlep odlučuju dva žirija u sastavu istaknutih filmskih profesionalaca. O najboljem filmu iz obe kategorije igranog filma (dugometražnog i kratkometražnog) odlučivaće glumac Emir Hadžihafizbegović, filmski kritičar Dean Kotiga i urednica na HRT-u Branka Papić. Stručni sud za dokumentarce daju reditelji Tim van Beveren, Marek Tomaš Pavlovski, i Irena Škorić.

Vukovar film festival svake je godine prepoznat ne samo po izvrsnim filmovima već i sadržajnom muzičkom programu gde nastupaju brojni regionalno popularni bendovi. Ove godine izbor je pao na koncerte Detoura, Jinxa i Kojota. Ulaz je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari