Pavle Banović dobitnik nagrade Mangelos za 2022. 1foto promo

Nagrada “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2022. godinu dodeljena je mladom umetniku Pavlu Banoviću iz Beograda, saopšteno je u ponedeljak uveče u galeriji Remont, na otvaranju izložbe četvoro finalista.

Žiri je razmotrio 20 prijava mladih umetnika pristiglih na konkurs za nagradu “Mangelos”, koja podrazumeva osmonedeljni rezidencijalni boravak u Njujorku – u Residency Unlimited.

Osim Banovića, u finalu su se našli i: Kemil Bekteši, Dea Džanković i Milan Kujundžić, na osnovu odluke žirija koji su činili: nezavisni kustos i performer Vladimir Bjeličić iz Beograda, umetnica i članica tima Instituta za savremenu umetnost u Podgorici Lenka Đorojević, istoričarka umetnosti i kustoskinja Teodora Jeremić iz Beograda, umetnica Jelena Micić, dobitnica nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2021. godinu i umetnička direktorka festivala Wienwoche u Beču, te likovni kritičar, kustos i urednik likovnog programa u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu Dejan Vasić.

U drugom krugu žiriranja članovima žirija se pridružuje i Lilia Kudelia, gostujuća kustoskinja u Residency Unlimited u Njujorku, u okviru kojeg razvija rezidencijalne boravke za lauerate nagrada mreže Young Visual Artist Awards (YVAA), među kojima je i “Mangelos”.

Prema obrazloženju žirija, posebna pažnja posvećena je mladim perspektivnim umetnicima koji su pokazali ne samo autonomiju u umetničkom radu i konceptualnu zaokruženost, već i potrebu da adresiraju važna estetska i društvena pitanja današnjice.

Banović je na izložbi finalista predstavio video-instalaciju “Dreams Streams” (Emisije snova), koja preispituje i koristi vizuelni jezik i logiku smart televizora, a moguće ju je videti i u izlogu Eventima na Trgu republike, kao i u Monks baru.

Prema navodima Banovića, standardizovani formati obaveštenja i poruka sistemskih grešaka nam često naruše simulaciju prostora ili uniformnost sadržaja koji se prodaje kada ih vidimo na ekranima koji se nalaze na javnim mestima ili u prodajnim objektima.

“Razbijanjem simulacije zapravo dobijamo uvid u sistem koji se nalazi iza, tj. proširenu aparaturu. Video je baziran na ideji poigravanja sa ovom aparaturom i implementacijom zapisanih snova i beleški o snovima kao subverzivnoj akciji koja zloupotrebljava dati sistem”, naveo je Banović u eksplikaciji rada “Dreams Streams”.

Snovi su prikupljeni kroz otvoreni poziv na društvenim mrežama svim dobrovoljcima koji su slali sadržaje svojih dnevnika snova i beleški.

Nagrada “Dimitrije Bašičević Mangelos”, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, dodeljuje se jednom godišnje pojedincu ili pojedinki u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku u trajanju od osam nedelja.

Nagrada se dodeljuje godišnje, u saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), a ove godine dodeljena je 21. put.

Izložba finalista nagrade “Mangelos” u Remontu biće otvorena do 6. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari