Peca sluša disko i hip-hop 1Foto: Kreativni centar

Izdavačka kuća Kreativni centar krajem aprila objavila je dve nove zvučne knjige iz edicije o muzikalnom psiću Peci, koje ovoj popularnog dečijeg junaka francuske ilustratorke Megali le Iš vode u Njujork, gde sluša disko muziku i hip-hop.

Novim naslovima broj knjiga objavljenih u Kreativnom centru iz ovog bogatog muzičkog serijala Megali le Iš, u srpskom prevodu Ivane Ignjatović sa francuskog jezika, popeo se na osam, od kojih je veći deo rasprodat.

Obe nove knjige sadrže po 16 numera i zvukova koji se čuju zahvaljujući bateriji u knjigama, pritiskom prsta na označene kružiće.

U prve četiri epizode objavljene na srpskom, Peca u Francuskoj, uglavnom u Parizu upoznaje zvuk šumskog i cirkuskog orkestra, Mocartovu i opersku muziku. Sledeće dve priče u kojima sluša rok i džez i koje ga vode ga u London i Njuorleans, takođe sadrže po 16 numera i zvukova vezanih za standarde i instrumente ovih muzičkih žanrova.

Posle Njuorlenasa i džeza, Peca ostaje u SAD gde na Menhetnu sluša disko muziku i okušava se u plesu, dok hip-hop otkriva sa prijateljima u Bronksu. Kao i sve knjige o Peci i ove dve sadrže popise svih numera i izvođača. Uz disko muziku, Peca upoznaje trendove i modu sedamdesetih godina 20. veka. U Bronksu saznaje i za brejkdens, ko su reperi, šta su ulični grafiti, skrečovanje…

Sve knjige iz ovog serijala su u tvrdom povezu, štampane na ćirilici i namenjene su deci uzrasta od tri godine.

„U ovim zvučnim knjigama napravljen je odličan izbor muzičkih numera koje čitaoci mogu čuti. Ilustracije su duhovite, vesele i tople, pune zanimljivih detalja u kojima će deca sigurno uživati“, tvrde britanski stručni časopisi o izdavaštvu, dok u Kreativnom centru ukazuju da je „značaj ovih knjiga u tome što deci približavaju muziku kakvu većina ranije nije čula“.

„Uživanje u slušanju kratkih odlomaka muzičkih numera pri listanju i čitanju ovih zvučnih knjiga predstavlja odličnu osnovu za dalje negovanje muzičkog ukusa i sticanje bogate muzičke kulture. Muzika ima izuzetan značaj za razvoj deteta – podstiče kreativnost, poboljšava koncentraciju i pamćenje i doprinosi njegovom emocionalnom i socijalnom razvoju. Deca koja vreme provode uz muziku, pevajući i igrajući s roditeljima ili drugom decom, imaće više samopouzdanja i razviće veštinu pažljivog slušanja. Pored toga što roditelji mogu da puštaju detetu muziku preko radija ili kompjutera, još jedan način na koji se muzika može uneti u svakodnevicu jeste čitanje zvučnih knjiga. Uz njih će se deca kroz igru upoznati s različitim zvukovima i instrumentima, kao i s najrazličitijim muzičkim žanrovima, ono što posebno odlikuje knjige o Peci jeste odličan kvalitet zvuka“, ističu u Kreativnom centru.

Sama autorka knjige Megali le Iš u više intervjua naglasila da se u svojim knjigama obraća ne samo deci, nego i odraslima. Njen serijal o psiću Peci, koji se u francuskom originalu zove Pako, sadrži i priče o ritmovima Afrike, Argentine, Vivaldijevoj muzici.

Ova Parižanka dizajn je studirala u Strazburu, gde je ilustraciju usavršavala kod Kloda Lapointa. Sa bivšim učenicima ove škole dekorativnih umetnosti osnovala je udruženje „Mazete“, koje organizuje izložbe i radionice za decu.

Živi i radi u rodnom Parizu. Ilustrovala je više od 40 knjiga, a za neke od njih napisala je i tekst, što je slučaj i sa zvučnim muzičkim serijalom o Peci. Njene knjige o malom kljunaru No-No, inspirisane ovom edemičnom sisarskom vrstom iz Australije i sa Tasmanije, doživela i TV ekranizaciju kao animirana serija od 57 epizoda.

Krajem prošle godine Francuski institut u Velikoj Britaniji organizovao je u Londonu i Liverpulu izložbe ciklusa originalnih crteža Megali le Iš inspirisanih bitlosomanijom.

Jasmina Petrović: Knjiga i igra spašavaju svet

Jedan od najplodnijih i najnagrađivanijih autora Kreativnog centra Jasminka Petrović, tokom borbe protiv pandemije virusa korona, preko društvenih mreža pokrenula je više interaktivnih serijala vezanih za njene popularne knjige „Čitanjac igranjac“, „Samo za tvoje uši“, „Ovo je najstrašniji dan u mom životu“, kao u mnoge druge naslove. Ona preko društvenih mreža čita i druge svoje knjige, uključujući i: „Kaži teti dobar dan“, „Riba ribi grize rep“, „Baštovanov san“, „Moja rodbina“, „O dugmetu i sreći“.., dok je za mnogonagrađivani roman „Ovo je najstrašniji dan u mom životu“ posle 14 godina dopisala i pročitala specijalno poglavlje o glavnom junaku Strahinji. Sama Jasminka Petrović tvrdi da je „preko svog Jutjub kanala dokazala svoju teoriju da knjige i igra spašavaju svet“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari