Period prećutnih provokacija obeležio je tekstove albuma „Vrt sekunda“ 1Foto: Vera Radović

– Fiktivna sredina, ni ovde ni u svetu, nema ni odgovor ni nagovor – tako Zoran Kiza Radović, jedan od najcenjenijih pesnika i rokenrol autora svoje generacije, komentariše Danasovo pitanje zašto sve što nosi kvalitet, kritički osvrt, ili na bilo koji način komunicira kao nešto avangardno, biva skrajnuto.

Svima poznat kao lider grupe Presing, Kiza je prošle jeseni objavio debitantski album grupe Zenit Zed „Vrt sekunda“. Muzika je delo kompletnog benda koji pored njega čine Branka i Vera Radović, a za aranžmane je pored Kize i Branke zaslužan i Vladimir Krkljuš. Autor svih tekstova je Kiza.

Prvi koncert benda Zenit Zed biće održan na Hali Gali festivalu, 26. marta, u klubu Dragstor, u okviru Kontakt muzičke konferencije.

Prema Kizinim rečima, bend je nastao iz zajedničkog interesa u muzici i nema nikakve veze sa Zenitizmom.

O muzici benda rečeno je da je „u isto vreme i akcija i reakcija“. „Hologrami Rokija Eriksona, Marka I. Smita, Džona Lajdona i mnogih drugih glasnogovornika raznih epoha, kao da su svraćali na piće i davali neke svoje ideje dok su ove pesme nastajale“.

– Omot za album predstavlja nedostupnu skulpturu. Dok smo stvarali muziku i tekst za naslovnu numeru „Vrt sekunda“ razmišljao sam o eventualnom vremenu. Period prećutnih provokacija obeležio je tekstove pisane za album, to je fiktivno – kaže Kiza pojašnjavajući nastajanje albuma.

Pesnika smo upitali kako posmatra svet i čoveka u njemu, na domaćim prostorima, ali i generalno, s obzirom da živimo u turbulentnim vremenima.

– Što se tiče ljudi na ovim prostorima i u svetu zanima me šta ne znaju, i da li ja znam dovoljno. A što se sveta tiče neujednačen je – odgovara on.

Kao slikar, poziciju umetnika u Srbiji vidi kao individualni špajiz, dok povodom poezije smatra da je komunikacija pesništva sa publikom danas ozbiljna, ali ne i što se njega tiče.

Od novijih bendova sa scene kaže da mu se sviđaju: Halftons, Lira Vega, Aufiderzen, Klot ljudi… a za Hali Gali je čuo tek sad, povodom nastupa Zenit Zed benda na njemu, i nada se da će iskustvo biti dobro.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari