Pesme iz Stare Srbije 1

Nešto više od godinu dana od objavljivanja kompakt diska „Slavni grade“, koji je po pesmi o Prizrenu postao poznat i van crkvenih krugova, učenici Prizrenske bogoslovije „Sveti Ćirilo i Metodije“ obavili su novi CD pod nazivom „Pesme iz Stare Srbije“ koji će prvi put biti predstavljen danas u San Francisku u okviru Eparhijskih dana Zapadno-američke eparhije SPC.

Tokom gostovanja u ovoj eparhiji prizrenski bogoslovi 31. avgusta održaće koncert i u Los Anđelesu povodom obeležavanja osam vekova autokefalnosti SPC, koje će se u ovoj eparhiji, prema najavama, odigravati od 30. avgusta do 1. septembra.

Novi CD prizrenskih bogoslova upravo je i posvećen 800. godišnjici autokefalnosti SPC i 1000. godišnjici prvog pisanog spomena Eparhija raške i prizrenske. „Pesme Stare Srbije“ snimljene su u muzičkom studiju „Koštica“ u Kruševcu, a pored orkestra i hora, kojim rukovodi Dejan Ristić, profesor Prizrenske bogoslovije, u njegovom nastanku učestvovali su kao gosti Danica Crnogorčević, etno grupa „Božuri careva grada“ iz Kruševca, Natalija Mihajlović, rodom Ruskinja iz Krasnodara, supruga prizrenskog đakona i profesora Nemanje Mihajlovića.

Za knjižicu sa tekstovima pesama, koja prati ovaj muzički disk, predgovor je napisala Valentina Pitulić, koja pored profesure na Katedri za srpski jezik Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, predaje i u Bogosloviji u Prizrenu. Za likovnu opremu CD zasluge pripadaju grčkom teologu, ikonopiscu i slikaru Stamatisu Sklirisu i učesnicima likovne kolonije u Velikoj Hoči, koja je radila u periodu od 2003. do 2007. godine.

„Prepoznatljivi po svom vedrom duhu, predvođeni profesorom Dejanom Ristićem, bogoslovi su u izvornu muziku Stare Srbije utkali atmosferu prizrenskog proleća. Profesor Valentina Pitulić piše da otkako su se vratili u Prizren 2011  – između svete Liturgije i večernje službe, nastave i kratkog odmora, telefonskih razgovora s roditeljima, koraka prizrenskom kaldrmom do Bogorodice Ljeviške i stazom pored Bistrice do Svetih Arhanđela… nastanila se pesma. Da ojača posustale, razveseli tužne, da ulije veru, nadu i ljubav, da prognane vrati ovde – odakle dušom i srcem, nikada nisu ni odlazili“, ukazuje đakon Bojan Radičević.

„Pesme Stare Srbije“ je treći CD prizrenskih bogoslova. Prvi  „Slavopoj prizrenskih bogoslova Bogočoveku Hristu Hranitelju prizrenskom“ sa 28 bogoslužbenih pesama, snimila je u znak zahvalnosti zbog obnovljene Bogoslovije „Svetih Kirila i Metodija“ prva generacija svršenih bogoslova 2016. godine. Sa drugim CD-om „Slavni grade“ iz 2018, na kome su najlepše pesme sa KiM i himna Bogoslovije, gostovali su od Novog Sada do Pariza.

U kući Sime Igumanova

Prizrenska bogoslovija, zadužbina Simeona Sime Andrejevića  Igumanova, počela je da radi u njegovoj kući 1. oktobra 1871. kao bogoslovsko-učiteljska škola za srpske učitelje i sveštenike iz Stare Srbije. Imala je važnu, ako ne i presudnu ulogu u očuvanju kulturnog, nacionalnog i verskog identiteta Srba na ovom prostoru koji je tada bio deo Otomanskog carstva. Od 1922. Bogoslovija je radila samo kao bogoslovija. Raspuštena je početkom Drugog svetskog rata 1941, i njen rad je obnovljen 1947, da bi posle NATO bombardovanja SR Jugoslavije i uvođenja protektorata UN na KiM zbog progona Srba bila izmeštena u Niš. Bogoslovija je stradala u martovskom pogromu 2004, ali su njena zdanja obnovljena, a bogoslovi se vratili 2011. godine. Školovanje u Bogosloviji traje pet godina i trenutno škola ima 49 đaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari