"Pesnički maraton" i druge važne stvari: Svetski dan poezije u Nišu 1Foto: Niški kulturni centar

U Nišu će sutra, povodom 21. marta Svetskog dana poezije, biti organizovan niz događaja na kojima će se okupiti pesnici i ljubitelji poezije.

Program se održava u atrijumu Filozofskog fakulteta u Nišu i u Niškom kulturnom centru (NKC).
Ulaznice se ne naplaćuju, ali organizatori pozivaju sve posetioce da pošalju jednu poruku na humanitarni broj po slobodnom izboru.

Program obeležavanja Svetskog dana poezije otvara “Pesnički maraton” u atrijumu Filozofskog fakulteta u Nišu.

"Pesnički maraton" i druge važne stvari: Svetski dan poezije u Nišu 2
Foto: Plakat Filozofskog fakulteta Niš

U okviru programa će više od 200 studenata, srednjoškolaca, profesora, pesnika i ljubitelja poezije čitati omiljene stihove.

U dvorištu nekadašnjeg kluba u 12.30 časova biće održana učionica na otvorenom, u kojoj će gostovati srednjoškolci i niški pesnici.

“Pesnički maraton” počinje u 10 časova, a završava se u 21.

U prostoru NKC u 11 časova biće predstavljen novi broj književnog časopisa Gradina i saopšteni rezultati konkursa „Brankova pohvala svetu“ ,koji organizuje porodica Miljković.

"Pesnički maraton" i druge važne stvari: Svetski dan poezije u Nišu 3

Članovi ovogodišnjeg žirija su pesnici Goran Stanković, Đorđe Despić i Enes Halilović.

„U istom prostoru NKC-a, od 19.30 biće predstavljena nova knjiga poezije „Svrake, vrane, gavrani“ Aleksandra Vojinovića, koja je premijerno delo u novoj književnoj ediciji „Sigma,“ koju objavljuje Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša. O knjizi će pored autora govoriti Aleksandar Kostadinović, Dragan J. Ristić i Velibor Petković“, rekli su organizatori.

Nakon predstavljanja knjige premijerno će biti prikazan poetski film „Distrofija bluz – Dnevnik (ne)običnog života“ reditelja Miroslava Mitića.

Scenarista filma je i glavni protagonista Aleksandar Vojinović Najjači, kompozicije potpisuje Dejan Ilijić, dizajn Aleksandra S. Ristović, a ilustracije Stevan Mitić.

Od 18 časova na poznatom niškom gradskom radiju Fast, sada globalnom i u digitalnom onlajn formatu, premijerno emitovana radio drama “Tri u dva” Stevana Bošnjaka.

Pored autora ovu radio dramu su realizovali Sanja Krstović, Miki Jović i Nenad Zorić u produkciji Nenada Tančića i redakcije pozorišnog programa Niškog kulturnog centra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari