Pesnik Nenad Milošević laureat nagrade "Branko Miljković" 1Nenad Milošević Foto: Privatna arhiva

Pesnička nagrada „Branko Miljković“ za 2019. godinu pripala je Nenadu Miloševiću iz Beograda za zbirku pesama  „Pesme iz limba“, u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.

„Nenad Milošević je napisao ubedljivu pesničku knjigu. Dosta dugo je, na Karverovom tragum težio detaljnom opisu pojedinim segmenata stvarnosti.Sada je svoju poeziju delikatno uklopio u šire narativne structure kojima se evocira lično i kolektivno sećanje na prošle događaj, i postavlja pitanje o prirodi veze jezika i stvarnosti”, navedeno je u obrazloženju žirija za dodelu nagrade kome je predsedavao Goran Maksimović, a članovi su bili Dragan Bošković i Vojislav Karanović.

Žiri konstatuje da „suptilna ironija, ispitivanje granica (auto) biografije i poezije, diskurzivna pesnička samosvet, čini knjigu „Pesme iz limba“ dostojnom pevanja Branka Miljkovića.

Na konkurs za najprestižniju pesničku nagradu u Srbiji, koja se po 49. put dodeljuje u čast prerano preminulog princa srpskog pesništva, prijavljeno je više od 120 pesničkih zbirki. U najužem izboru bile su i knjige  „Toplo bilje“ Bojana Vasića i „Povremena poput vikend-naselja“ Maše Seničić.

Milošević rođen je 1962. godine u Zemunu, i do sada je objavio sedam zbirki pesama –“Pospanost“, „Umanjenja“, „Jureći u raj“, „Mesta“, „Pesme sa Save i Dunav“, „Time kod” i „Vode i vetrovi“. Priredio je Antologiju novijeg srpskog pesništva „Iz muzeja šumova“, i objavio je knjigu mikroeseja „Lutajuća planeta“.

Nagrađeni pesnik takođe piše književnu kritiku, eseje o književnosti, kulturi i političkoj teoriji. Zaposleni je kao urednik u redakciji dokumentarnog programa RTS-a.​

Nagradu „Branko Miljković“ dodeljuje Grad Niš, a finansijski je podržava Ministarstvo kulture Srbije. Miloševiću će ona biti uručena, kako najavljuju u Niškom kulturnom centru, tokom leta 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari