Ples je slika misli 1

Udruženje baletskih umetnika Srbije UBUS svake godine poziva našeg eminentnog umetnika iz oblasti umetničke igre da pošalje poruku igračima, ljubiteljima igre i javnosti o lepoti i značaju ove profesije.

Ovaj put je to Ana Pavlović, primabalerina Narodnog pozorišta, „čije je svako pojavljivanje na sceni događaj vredan pažnje jer već više od dve decenije pleni čistim akademizmom svakog pokreta“, poručuju iz UBUS-a. Poslanicu Ane Pavlović prenosimo u celini:

„Igra je ritam. Ritam dobija svako od nas dolaskom na ovaj svet. Znači, igra je život. Pokret koji dolazi kao posledica naših misli, emocija i naboja, može biti prikazan na bezbroj načina. Pokret nas uvek odaje, jer on nikada ne laže. Ples je pre svega, slika misli, kojoj je oduzet svaki duh težine. Ples je svetlost svete vatre, kao grad Sunca. Iako igra možda nema svoje mesto, iz nje izviru i zrače sva moguća mesta, bila ona stvarna ili utopijska. Igra je vanvremenska, izvan svih granica i bilo kojih opredeljenja. Iako protkana kao važan deo kulturnog nasleđa svake nacije, igra može samo da spaja ljude, a ne da ih razdvaja. Kroz lepotu različitosti dolazimo do spoznaje da umetnost igre nema domovine. Svi mi, pod ovim našim nebeskim svodom, možemo da stvaramo i osetimo poziv igre kao Božiji dar, jer ona to i jeste. Na današnji dan, ceo svet slavi njeno postojanje i ovom prilikom svima vama čestitam naš i vaš Svetski dan igre.“

Povodom praznika, UBUS ima još dve lepe vesti. Naime, po prvi put na poštanskim markama Pošte Srbije pojaviće se ličnosti iz sfere umetničke igre. Na inicijativu profesorke emeritus Svenke Savić Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Vere Obradović, redovne profesorke Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, aktivnih saradnica UBUS-a, poštanske marke krasiće likovi primabalerina Duške Sifnios i Jovanke Bjegojević, kao predstavnica klasičnog baleta i Mage Magazinović i Smilje Mandukić, začetnica moderne igre u Srbiji. Uz to, u izdanju UBUS-a, u maju će se pojaviti publikacija kojom se promovišu dobitnici nagrada ovog udruženja u periodu od 1997. do 2017. godine – priznanja za životno delo i nagrade Dimitrije Parlić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.