Pobednici 4. Pančevo film festivala 1Foto: Pančevo Film Festival /Facebook

Nagradu Svetionik za najbolji film 4. Pančevo film festivala dobio je film „Turnir“, reditelja Jurija Ankaranija, koji oslikava dokolicu privilegovane klase u rashlađenom mehuru bogatstva u pustinji Katara.

– Prema rečima žirija, koji je radio u sastavu: Aleksandra Sekulić, urednica programa u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Szabolcs Tolnai, filmski i pozorišni reditelj, i Petar Mitić, selektor Festivala Evropskog filma Palić, „film se poigrava filmskim sredstvima kamuflaže u zlatni kič privilegija i otuđenim okom kamere osvetljava apsurd tehnološke modernizacije konzervativnog društva. Smenom pozicija žrtve i predatora film otkriva surovost proizašlu iz obesti i izaziva nemir pred pretećim klasnim ratom koji nas zahvata“.

Posebno priznanje žirija selekcije „Svetionici“ dobili su i filmovi „Milla“ rediteljke Valerie Massadian i „Playing Men“ Matjaža Ivanišina. U okviru ove, glavne selekcije festivala, takmičilo se, inače osam filmova.

U okviru takmičarske selekcije kratkih filmova – „Rani radovi“ Nagrada Dimnjak za najbolji kratki film dodeljena je filmu „Ella’s men“ reditelja Orena Adafa. O 20 filmova mladih autora u ovoj selekciji odlučivao je žiri 15 srednjoškolaca filmofila, pod mentorstvom Hane Jušić, rediteljke iz Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari