Počasno srce Sarajeva Oliveru Stounu 1Foto: Wikipedia/Gage Skidmore

Sarajevo Film Festival će u programu Posvećeno ugostiti jednog od najpoznatijih reditelja današnjice – Olivera Stouna, kojem će u okviru 23. izdanja Festivala biti uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Višestruki dobitnik Oskara, Stoun je napisao i režirao preko 20 dugometražnih filmova, a njegov opus uključuje neke od najuticajnijih, kultnih naslova koji su obeležili protekle decenije. Stoun je u nekim od svojih filmova u potpunosti odbacio konvencije mitskog žanra, a u tom se kontekstu prvenstveno pominje „Vod smrti“ (1986), inače prvi film iz njegovog vijetnamskog triptiha, te filmovi „Rođen 4. jula“ (1989), JFK (1991), „Rođene ubice“ (1994), „Nikson“ (1995), kao i satirični filmski portret bivšeg američkog predsednika Džordža Buša „W“ (2008) i dokudrama o životu američkog zviždača Edvarda Snoudena „Snouden“ (2016).

Angažovanost njegovih filmova ogleda se i u ostvarenjima „Salvador“ (1985), „Volstrit“(1987), „Dorsi“ (1991).

Njegov scenaristički rad jednako je, ako ne i još impresivniji: „Ponoćni ekspres“, „Lice sa ožiljkom“, „Godina zmaja“, „Konan“. Tu je i producentski rad na desetinama filmova, kao i režija dokumentaraca – čak tri o doživotnom predsedniku Kube Fidelu Kastru, te rad na TV seriji „Neispričana istorija Sjedinjenih Američkih Država“, kao i ove godine četvorodelni razgovor sa ruskim predsednikom „Intervju s Putinom“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari