Počela prva Filhademija 1

U Beogradskoj filharmoniji je počela prva orkestarska akademija – „Filhademija“ koja će trajati do 15. novembra.

Na inicijativu muzičara iz orkestra Filharmonije, pokrenuta je orkestarska akademija sa namerom da pruži profesionalno usavršavanje i praksu mladim muzičarima i uvede ih u sve finese orkestarskog muziciranja.

“Filhademija” je otpočela uz odvojene sekcijske probe sa mentorima – filharmoničarima, nakon kojih će uslediti zajedničke orkestarske probe sa dirigentom Fabrisom Bolonom, koji će predvoditi i završni koncert. Zajedno sa muzičarima Beogradske filharmonije, Filhademičari će izvoditi Sedmu simfoniju Betovena i “Žar pticu” Stravinskog, 15. novembra, u Sali Beogradske Filharmonije, od 19h. Ulaznice za ovaj koncert mogu se kupiti na biletarnici Beogradske filharmonije kao i preko onlajn sistema.

Na “Filhademiju” su mogli da se prijave studenti i svršeni studenti muzičkih akademija starosti do 27 godina. Komisija sačinjena od koncertmajstora i vođa relevantnih sekcija izabrala je 49 muzičara koji su na prethodno organizovanoj audiciji prikazali najviše potencijala i kvaliteta neophodnih za jednog orkestarskog muzičara. Tokom orkestarske akademije, Filhademičari mogu da očekuju savete kako da sarađuju u orkestru, kako da prate instrukcije mentora, zatim instrukcije vođe deonice i na kraju dirigenta.

Filharmoničari su ponosni što će svoje znanje preneti mlađim kolegama, kao i na činjenicu da se Beogradska filharmonija i na ovaj način približila svetskim trendovima. Slični edukativni koncepti imaju veliku tradiciju u inostranstvu, a predstavljaju potpunu novinu za našu sredinu. Prvo izdanje orkestarske akademije – “Filhademije” je potpuno besplatno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari