Počeli 39. Nušićevi dani, “Ana Karenjina” oduševila smederevsku publiku 1Foto: Facebook/Centar za kulturu SD

Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč sinoć je otvorio 39. Pozorišni festival “Nušićevi dani”, koji će trajati do 26. maja, prenosi portal Podunavlje.info.

Prethodno su na platou ispred Centra za kulturu položeni venci na spomenik Branislavu Nušiću, a u Galeriji Centra za kulturu Smederevo je otvorena izložba „Scenske vizure“ studenata Fakulteta primenjenih umetnosti sa odseka scenografije, uz stalnu izložbenu postavku karikatura „Branislav Nušić kroz crtež Zorana Tovirca“.

Nakon svečanog otvaranja, Novosadsko pozorište “Ujvideki Szinhaz” izvelo je “Anu Karenjinu” , u režiji Dejana Projkovskog, prvu od pet predstava predstavu u ovogodišnjoj takmičarskoj selekciji, uz višeminutne ovacije smederevske pozorišne publike. Predstava je zaslužila visoku ocenu – 4,76, a nagrada za glumačko ostvarenje večeri, na osnovu glasova publike, pripala je glumici Timei Filep, koja je igrala naslovnu rolu.

Danas će, u kafani Dardaneli – Hol Centra za kulturu Smederevo, biti predstavljena knjiga “Anegdote i crtice iz pozorišnog života”, a potom će, van konkurencije, Udruženje umetnika “Artista” I Centar za kulturu Požarevac izvesti “Put velikana”.

Takmičarska selekcija ovogodišnjeg pozorišnog festival biće nastavljena već u nedelju, kada će Narodno pozorište Subotice odigrati predstavu “Izbiračica”, u režiji Ive Milošević. “Rolerkoster” Ateljea 212, u režiji Milice Kralj na programu je 23. maja, “Vuci i ovce” Narodnog pozorišta u Beogradu, u režiji Egona Savina 24. maja, a poslednjeg dana takmičarskog programa, 25. maja, ansambl Beogradskog dramskog pozorišta odigraće predstavu “Zaljubljeni Šekspir” u režiji Ane Tomović.

Sve predstave glavnog takmičarskog programa biće odigrane u Velikoj sali Centra za kulturu Smederevo sa početkom u 20 časova.

Poslednje večeri festivala, 26. maja, svečano će biti dodeljene festivalske nagrade: Nušićeva nagrada za životno delo glumcu-komičaru ovogodišnjem laureatu Bogdanu Dikliću, kao i nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu odluke žirija, nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike i nagrada “Milosav Buca Mirković” za najuspešnije glumačko ostavarenje na festivalu.

Nakon dodele nagrada, festival će zatvoriti kabaretska predstava – Nušićev šou “Srećna familija”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari