Počelo obeležavanja 120 godina Muzičke škole "Mokranjac" 1

Povodom obeležavanja rođenja Stevana Stojanovića Mokranjaca (1856-1914), jednog od najpoznatijih i najznačajnijih kompozitora horske muzike u Srbiji, učenici i nastavnici muzičke škole „Mokranjac“ danas su položili venac na njegov grob na beogradskom Novom groblju.

Time je počelo obeležavanja 120 godina postojanja ove muzičke škole, koju je Stevan Mokranjac osnovao, uz podršku Beogradskog pevačkog društva, Stanislava Biničkog i Cvetka Manojlovića septembra meseca 1899. godine.

Prvi naziv škole bio je Srpska muzička škola. To je najstarija muzička škola u Beogradu i Srbiji. Između dva svetska rata nazivala se Muzička škola u Beogradu, a ime svog osnivača, nastavnika i prvog direktora svečano je ponela 28. marta 1946. od kada se taj dan slavi kao Dan škole. „Od prvih skromnih koraka na samom kraju 19. veka do prvih decenija 21. veka škola „Mokranjac“ izrasla je u reprezentativnu instituciju muzičkog školstva, kroz koju su, kao učenici i nastavnici, prošle mnoge generacije značajnih ličnosti muzičkog i kulturnog života Beograda i Srbije. Kvalitetom nastave, raznovrsnim aktivnostima, javnim nastupima i visokim rezultatima na takmičenjima, današnje generacije nastavljaju nasleđe prošlosti i na taj način se najbolje odužuju svom osnivaču, kompozitoru, dirigentu, pedagogu, melografu, akademiku Stevanu Stojanoviću Mokranjcu“, kaže za Danas profesorka ove škole Jasenka Anđelković Protić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari